AcasăNewsUSL depune motiune de cenzura in cazul scandalului UMF Targu Mures

USL depune motiune de cenzura in cazul scandalului UMF Targu Mures

USL va depune motiune de cenzura daca Guvernul Ungureanu adopta HG privind infiintarea liniei in limba maghiara la UMF Targu Mures, a anuntat, luni, fostul ministru al Educatiei Cristian Adomnitei.

Adomnitei a spus ca USL cere demisia ministrului Educatiei, Catalin Baba, pentru permiterea „ingerintei” unui partid politic in comunitatea acadamica de la UMF Targu Mures, el precizand ca HG de infiintare a liniei in limba maghiara va fi desfiintata imediat dupa venirea USL la guvernare.

„Acestea sunt solicitarile si deciziile USL: unu – demiterea de urgenta a ministrului Catalin Baba pentru nepermisul santaj si ingerinta politica, la dorinta unui partid politic, UDMR, in comunitatea academica de la UMF Targu Mures si doi – daca totusi Guvernul Ungureanu si al PDL va adopta vreo HG de infintare a acestei facultati, acesta e motivul principal pentru infiintarea unei motiuni de cenzura din partea USL si va fi si primul HG care va fi desfiintat cand USL va veni la guvernare”, a spus Adomnitei.

El a adaugat ca este de nepermis intr-un stat civilizat ca un ministru, respectiv Catali Baba, sa exercite un asemenea „santaj” si o asemenea „presiune” asupra Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.”Aici este santajul UDMR, care a amenintat Guvenul Boc si al PDL cu iesirea de la guvernare daca nu realizeaza HG. E dovada cum se poate duce vointa unui partid politic, intr-o universitate, prin noua Lege a Educatiei”, a spus Adomnitei.

El a spus ca USL va renunta la protestul parlamentar pentru a depune si vota motiunea de cenzura.”Daca Guvernul adopta aceasta HG de infiintare a unei facultati de medicina in limba maghiara si, astfel, de segregare a universitatii, vom depune motiune de cenzura, la care vom participa si vota”, a spus Adomnitei.”Faptul despre care vorbim poate parea ca o dezmembrare de facto a Romanei”, a mai spus Adomnitei.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in coalitie s-a decis, luni, elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, aceasta urmand sa intre in sedinta de Guvern de marti.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca liderul PDL, Emil Boc, a venit in coalitie cu un mandat care arata ca PDL sustine aplicarea Legii educatiei „in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures”.

„Am discutat, luni, in coalitie despre situatia UMF Targu Mures, iar presedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna in felul urmator: PDL sustine aplicarea Legii educatiei in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures. In acest moment, discutam despre textul propriu-zis, despre continutul HG, astfel incat marti sa intre in sedinta de Guvern. Problema UMF Targu Mures speram sa fie rezolvata”, a spus liderul UDMR.

Presedintele PDL, Emil Boc, s-a pronuntat la discutia din sedinta coalitiei pe tema UMF Targu Mures pentru „respectarea Legii educatiei nationale si a principiului multiculturalismului”, Guvernul urmand sa analizeze solutiile, precizeaza PDL.

Vicepremierul Marko Bela afirma recent ca alegerile de la UMF, in urma carora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educatiei, spunand ca intentioneaza sa iasa din Guvern daca Legea Educatiei nu e respectata la UMF.

El declara ca Legea Educatiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbari la universitatile multiculturale, si anume obligatia transferului dreptului de decizie catre cadrele didactice maghiare, in cazul invatamantului in limba maghiara”, nu poate fi aplicata selectiv.

author avatar
Ciprian Purice
146 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...