AcasăNewsUSL: Decizia Guvernului de a amana procesul de ratificare ACTA, singura acceptabila...

USL: Decizia Guvernului de a amana procesul de ratificare ACTA, singura acceptabila

USL considera ca decizia Guvernului de a amana procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este singura acceptabila, aceasta fiind „in conformitate cu apelurile repetate pe care USL le-a adresat Executivului pe acest subiect”.

„USL apreciaza ca decizia Guvernului reprezinta un rezultat al tuturor presiunilor exercitate asupra autoritatilor in acest sens, un rezultat al actiunilor protestatarilor si ale Opozitiei deopotriva. Astfel, ramane ca Executivul sa urmeze si cea de-a doua cerinta a USL, si anume organizarea unei dezbateri publice reale in privinta ACTA, care sa asigure transparenta necesara unui acord international de impact”, se arata intr-un comunicat al Uniunii, remis, joi, Mediafax.

Totodata, USL solicita eurodeputatilor PDL si UDMR „sa isi revizuiasca pozitia si sa nu mai acorde sprijin pentru ACTA in forma actuala”. „Europarlamentarii USL au cerut, in Parlamentul European, o mai ampla dezbatere pe marginea acordului, in timp ce membrii PDL si UDMR s-au opus acestei cereri”, se arata in comunicat. Liderii si europarlamentarii USL au cerut in repetate randuri Guvernului si primului-ministru sa retraga sprijinul Romaniei pentru ACTA, precizeaza comunicatul Uniunii.

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.  El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului. „Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania”, a spus Suciu.

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei. Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor.

author avatar
National
178 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...