AcasăNewsUrmează un nou val de scumpiri. Ce produse vor înregistra creșteri majore...

Urmează un nou val de scumpiri. Ce produse vor înregistra creșteri majore de prețuri

scumpiriRomânii, veşti proaste de la cel mai înalt nivel: se scumpesc energia şi gazele! Urmează o iarnă cruntă

Inflația a atins un nivel record în ultimul deceniu. Datele Institutului Național de Statistică arată că inflația a urcat, în luna iunie, la 15,1%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, față de aceeași lună din 2020.

Rata inflației în România este mai mică decât în alte state europene, dar cu toate acestea la un maxim istoric al ultimilor 20 de ani.

Rata inflației a depășit 15%

De exemplu, românii plătesc pentru un kilogram de cartofi 4 lei. Prin comparație, în Germania, unde rata inflației este de 8,7%, kilogramul de cartofi este de 3 lei, în Polonia, unde rata inflației este de 15,5%, kilogramul de cartofi este de 2,4%, iar în Bulgaria 3,5 lei, iar rata inflației este de 17%.

Și laptele în România este mai scump decât cel pe care îl găsim la nemți, diferența dintre prețuri fiind de circa 1,5 lei. Aceleași diferențe le întâlnim și la ouă sau roșii. Astfel că, în România, suma pentru un coş cu 6 produse de bază ajunge la aproximativ 87 de lei. În Germania, pentru același coș, ar trebui să achităm circa 93 de lei, doar câțiva lei în plus.

Dar vârfului valului de scumpiri nu a fost încă atins. În perioada imediat următoare vor mai exista majorări de prețuri la multe produse.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va anunța marți, 9 august, ce produse și ce servicii se vor scumpi cel mai mult în țara noastră în perioada următoare.

author avatar
Andreea Vlad
3.711 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger