AcasăNewsUrmătoarea pandemie: creșterea inegalității

Următoarea pandemie: creșterea inegalității

Criza coronavirusului a avut nevoie de doar trei luni pentru a schimba lumea. Urmează o perioadă de recuperare, dar acest marș lung și lent va adânci diferențele între privilegiați și vulnerabili.

O distanțare socială în învățământ, economie sau sănătate. Devine din ce în ce mai clar că următoarea etapă a pandemiei va schimba multe vieți în rău.

Școlile.

Chiar dacă unele țări redeschid salile de clasă – unele cu o prezență limitată sau orar alternativ – încă există incertitudini cu privire la modul în care (și când) o generație de tineri, de la vârsta de creșă până la postuniversitar, își va putea reîncepe educația. „Există speranțe că școlile și universitățile ar putea fi deschise în toamnă, dar nu există nicio garanție că acestea vor trece printr-un alt an universitar fără a fi nevoie să se mute din nou online la un moment dat, dacă există un al doilea val de virus”, a spus Carl Cullinane, expert asupra inegalităților în educație, de la instituția Sutton Trust, Marea Britanie. În fiecare etapă a pandemiei, virusul a lovit în programul școlar, în elevii aflați deja în dezavantaj -copiii din familii care nu acces la un laptop sau la internet –ocoliți de învățatul online. Dacă se vor relua progresiv cursurile (în China toți elevii au revenit la cursuri cu măști pe față și mască de protecție, o perspectivă puțin atractivă pentru cei mici) distanțarea socială în clase va constitui o altă problemă, grupurile prestabilite vor avantaja școlile particulare.

Locuri de muncă

Fisurile economice se extind rapid.Greutățile economice ale blocajului afectează, în plus, acele sectoare cu salarii mici decât salariile mari. În timp ce angajații bine plătiți din sectorul financiar pot lucra la domiciliu, lucrătorii din fabrică, ospătarii și recepționarii nu pot. Joburile renumerate modest sunt lovite cel mai greu acum, spre deosebire de “gulerele albe”, relatează Politico. Impactul va zdruncina mai ales sectorul serviciilor, deoarece barurile, cafenelele, restaurantele, cluburile de noapte și hotelurile sunt potențial obligate să rămână sub închidere mult timp după ce restricțiile asupra altor sectoare s-au redus. În 2009, anul în care banca Lehman Brothers s-a prăbușit, economia globală s-a redus cu 0,1 la sută. Acum se proiectează o scădere de 3%. Spectrul prăbușirii economiilor și lipsa de bani pentru a trăi îi vor forța pe oameni să găsească noi modalități de muncă, chiar și cu riscul de îmbolnăviri. Întrebarea imediată și dureroasă este cât timp poate fi menținută intervenția actuală, fără precedent, a statului pe piețele din Europa? Cu statul atât de puternic implicat în economie, în ce moment (și cum) guvernele încep să decidă ce companii supraviețuiesc și de ce.

Sănătatea

Toți factorii determinanți ai sănătății pe termen lung se vor schimba. Persoanele afectate de Covid-19 au necesitat eforturi financiare, medicale și logistice fără precedent în istoria modernă. Dar se adaugă milioane de oameni cu afecțiuni subiacente acum: cancer, boli de inimă, diabet etc, care nu au primit diagnosticul, deoarece sistemele de sănătate au fost suprasolicitate cu răspunsurile în fața coronavirusului. „Va exista un număr semnificativ de cancere precoce lăsate nedetectate înainte ca aceste programe să poată fi reintroduse. Pe termen scurt, vor exista creșteri ale inegalităților în condițiile sociale, ceea ce va duce în timp la inegalități în sănătate ”, avertizează  Cancer Research UK. În plus, dezvoltarea unui vaccin anti-covid (anul viitor, în cel mai bun caz) va prezenta dileme serioase pentru factorii de decizie: cum și unde va fi distribuit întâi și în ce țări ? Din punct de vedere al unui guvern național, populația sa nu va fi fericită dacă va vedea că acest vaccin va lua drumul spre alte țări. Un răspuns global în fața crizei sanitare poate duce la inegalități internaționale, mai ales în rândul statelor care luptă să găsească fondurile pentru a susține un efort de recuperare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger