AcasăNewsUriase manevre NATO in Norvegia

Uriase manevre NATO in Norvegia

Cel mai mare exercitiu militar organizat de Alianta Nord Atlantica de la sfarsitul Razboiului Rece se deruleaza in perioada 25 octombrie 7 noiembrie sub numele de cod ”Trident Juncture 18”.

Peste 50.000 de militari din 31 de state (29 de tari membre NATO, Suedia si Finlanda) vor participa la manevre organizate in centrul Norvegiei, pentru partea terestra, in nordul Atlanticului si in marea Baltica, pentru partea navala, si in spatii norvegiene, suedeze si finlandeze pentru componenta aeriana.Peste 20.000 de infanteristi, 24.000 militari ai marinei (inclusiv si US Marines), 3500 de aviatori, 1300 de membri ai personalului de stat major si 1000 de responsabili cu logistica vor fi implicati.

Moscova a reactionat iritata si a denuntat un zanganit de arme

La exercitiu vor participa 10.000 de vehicule, 250 de avioane si 60 de nave, intre care un grup aeronaval american de pe langa portavionul nuclear Harry Truman. Principalele contingente sunt din SUA, Germania, Norvegia, Marea Britanie si Suedia.

Olandezii au uitat de haine de iarna

Gazduirea, hrana si intretinerea acestor trupe necesita un aparat logistic considerabil iar armata norvegiana a instalat 35.000 de paturi. 1,8 milioane de portii de mancare si 4,6 milioane de sticla de apa vor fi distribuite iar peste 676 de tone de rufe vor trebui spalate. Dar nu poti prevedea totul: armata olandeza, spre exemplu, a uitat sa cumpere imbracaminte calduroasa pentru cei 1000 de soldati care participa la exercitiu. Cand oficialii olandezi si-au dat seama, a fost prea tarziu pentru organizarea unei licitatii asa ca soldatii au primit bani pentru a-si cumpara efecte corespunzatoare.

Riposta rusa

Chiar daca Trident Juncture 18 are loc la o distanta ”respectuoasa” de frontiera ruso-norvegiana, lunga de 198 km, Moscova si-a manifestat nemultumirea. Independent de Trident Juncture 18, SUA si Marea Britanie si-au intensificat desfasurarea de trupe in Norvegia pentru a-si aclimatiza militarii cu frigul extrem. 7000 de US Marines se vor antrena prin rotatie pe sol norvegian. ”Principalele tari NATO isi cresc prezenta militara in regiune in proximitatea frontierelor Rusia”, a denuntat purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, denuntand un ”zanganit de arme”. „Astfel de actiuni iresponsabile vor duce in mod inevitabil la destabilizarea situatiei politice si militare din nord, la tensiuni sporite”, a spus ea, promitand „masurile necesare de riposta”. Sub presedintia lui Vladimir Putin, armata rusa si-a sporit considerabil resursele in regiunea arctica.

author avatar
Tudor Borcea
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger