După ce a provocat prăpăd în Bahamas, uraganul Dorian a ajuns lângă coastele Statelor Unite, unde autorităţile au dispus evacuarea a peste un milion de persoane din Florida, Carolina de Sud şi Georgia.
Uraganul de categorie 5 – nivelul maxim pe scala Saffir-Simpson – considerat „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), a atins duminică ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abaco din nord-vestul Bahamas, ţară care cuprinde circa 700 de insule. Furtuna a provocat valuri cu înălţimi de 5,5 până la 7 metri peste nivelul normal la Great Abaco. La ora 03:00 GMT, uraganul se afla la 220 de kilometri de coasta Floridei, unde unele regiuni au fost evacuate. Mai la nord, Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a ordonat evacuarea obligatorie a opt ţinuturi aflate pe coastă, luni, începând cu ora 16:00 GMT. Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a ordonat evacuarea totală sau parţială a cinci ţinuturi de coastă, începând cu după-amiaza zilei de luni. Chiar şi numai o lovitură uşoară din partea celui mai puternic uragan care a lovit vreodată Florida ar putea aduce ploi torenţiale şi vânt cu potenţial distructiv, informează NHC.
„Îndemnăm toţi cetăţenii Floridei să aibă mâncare, medicamente şi apă pentru şapte zile. Este posibil ca acest eveniment să se întindă pe mai multe zile, ceea ce creează în mod evident o serie de probleme”, a declarat Ron DeSantis, guvernatorul statului. Meteorologii au avertizat că uraganul Dorian ar putea fi cea mai gravă furtună de la uraganul Andrew, încadrat la categoria 5, care a provocat moartea a 65 de persoane şi a distrus 63.000 de case în 1992. Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic „foarte, foarte puternic”, în timp ce guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a avertizat despre “forţa şi caracterul imprevizibil al furtunii”, ordonând evacuarea obligatorie a 800.000 de locuitori. Dorian ar putea să îi coste pe asiguratori aproximativ 25 de miliarde de dolari, o sumă care l-ar transforma în cel mai scump dezastru natural pentru acest sector, după uraganul Maria, din 2017, au estimat analiştii grupului bancar elveţian UBS. (R. Jacotă)