AcasăNews„Lovitura nucleara“ care a maturat tot

„Lovitura nucleara“ care a maturat tot

Uraganul Irma, catalogat drept cea mai puternica furtuna formata vreodata in Atlantic a devastat, in drumul sau spre Statele Unite, micile insule care i-au stat in cale. Astfel, Barbuda este distrusa in proportie de 95 la suta, iar in Saint Martin (unde luxul e la el acasa) opt oameni si-au pierdut viata si majoritatea constructiilor sunt la pamant.

Imagini de cosmar in Barbuda si St Martin: copaci smulsi din pamant, containere uriase zburand ca frunzele in vant, oameni legati cu sfori de acoperisuri ca sa nu fie suflati de furtuna cea mai puternica pe care au vazut-o vreodata insularii. Oamenii de stiinta spun ca, in calea sa, Irma va afecta nu mai putin de 49 de milioane de oameni. La ora la care cititi aceste randuri, Irma a „mangaiat” deja Haiti si coasta de nord a Republicii Dominicane cu valuri de vant de peste 200 de kilometri la ora si se indreapta nemilos spre Florida. Aici, oamenii spera ca uraganul sa fie declasat de la categoria cinci la categoria patru, dar sansele sunt putine.

De ce asa de distructiv?

O data cu schimbarile climatice, trebuie sa ne asteptam la distrugeri in masa si sa ne pregatim pentru fenomene meteo extreme, avertizeaza specialistii: „Ceea ce vedem acum, este o mica parte a viitorului nostru. ”Precipitatiile vor fi mai abundente, iar valurile de caldura si perioadele de seceta se vor inmulti. Fenomene precum uraganul Irma ne ajuta sa intetegem daca suntem pregatiti sa ii facem fata si cine vor fi cei mai afectati. Este clar ca cei mai saraci, fiind cei mai expusi la riscurile climatice si cei mai putin protejati, vor fi cei mai afectati”.

Romanii sunt bine

Uraganul Irma, de categoria 5, a generat ploi torentiale si inundatii care au afectat mai multe insule din Marea Caraibilor, multe dintre ele destinatii turistice foarte populare. Aici se aflau si trei romani care nu au mai fost de gasit. Desi nu se poate lua legatura cu ei, vestea buna este ca sunt nevatamati. ”MAE are in atentie cazul celor trei cetateni romani aflati in insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactati in urma uraganului Irma. Ambasada Romaniei la Washington a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile din St. Martin, pentru a verifica situatia acestora”, se scrie in comunicatul de presa de la Externe.

Bogatasii romani din St Martin

Saint Martina fost una dintre destinatiile favorite ale miliardarilor romani, printre cei care au detinut sau detin proprietati acolo numarandu-se fostul proprietar al Rompetrol Dinu Patriciu, precum si Remus Truica. Dinu Patriciu a cumparat casa de vacanta din Saint Martin dupa 2008. In 2013, aici s-a mutat si sotia lui, Dana. Casa de pe plaja a familiei Patriciu, o vila impozanta, a fost distrusa in proportie de 70 la suta. Dana inca se afla pe insula, dar este in afara oricarui pericol. Pe insula, care este impartita in doua teritorii, a locuit si fosta sotie a lui Remus Truica, Irina Truica (cu cele doua fetite), care a obtinut casa in urma divortului si  care putea fi inchiriata pentru sume cuprinse intre 10.000 si 35.000 de dolari pe saptamana. Acum s-a cam ales praful de luxul romanilor nostri.

Irma va lovi SUA devastator

Uraganul va fi ”realmente distrugator” cand va ajunge pe coastele Floridei, a afirmat ieri Brock Long, seful Agentiei americane pentru situatii de urgenta (Fema). Intre timp, presedintele Donald Trump a lansat pe Twitter: ”Fiti prudenti, ramaneti in siguranta”. ”Avem echipe de oameni talentati si curajosi, gata de ajutor”. Statele Unite au mai fost lovite de un uragan de categoria 5, cum este Irma, doar de patru ori, dupa 1851, a afirmat Brock Long, subliniind ca majoritatea populatiei expuse nu avea nici un fel de experienta pentru un fenomen atat de devastator. In afara Floridei, ”tot sud-estul Statelor Unite” trebuie sa ramana in alerta, in special Georgia, Carolina de Nord si Carolina de Sud, a adaugat Long.

Casele bogatasilor planetei, in calea celei mai puternice furtuni din Oceanul Atlantic!

Dupa dezastrul produs de uraganul Harvey, care a maturat statul american Texas, a venit urgia Irma. Uraganul a lovit mai intai mica insula Barbuda din Caraibe, producand pagube majore. Ciclonul tropical urma sa se indrepte miercuri seara spre St.Martin, drept urmare presa de peste Ocean a inceput sa-i alerteze pe miliardarii planetei care au proprietati pe limbile de pamant din Marea Caraibelor. Printre acestia se numara insusi presedintele SUA, Donald Trump, care are detine o vila de lux chiar pe insula Insula Sfantul Martin. Insa, in timp ce seful de la Casa Alba se afla in siguranta la Washington, miliardarul britanic Sir Richard Branson, proprietarul Virgin, tocmai a fost fotografiat jucand zaruri cu membrii personalului sau in casa din Necker Island, din Insulele Virgine Britanice. Mai mult, Branson a anuntat ca nu va parasi locatia, in ciuda pericolului iminent. Eddie Murphy, Johnny Depp si Keith Richards sunt alte nume celebre care detin vile si/sau insule private aflate in calea mega-furtunii. De asemenea, iluzionistul David Copperfield are o insula privata in Bahamas, Bruce Willis si legenda lui Rolling Stones, Keith Richards, au case in insulele Turks si Caicos, in vreme ce vedeta tv Oprah Winfrey beneficiaza de o casa opulenta in Antigua. Si proprietarul clubului Chelsea Londra, oligarhul rus Roman Abramovici are o vila in Caraibe. Miliardarul detine o casa in St.Barts, supranumita paradisul celebritatilor. Uraganul Irma a fost inclus in categoria 5, calificat drept cel mai puternic uragan care a atins vreodata bazinul Atlantic.

author avatar
Catalin Dumitrescu
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger