AcasăNewsUniversitatile lovite de dezastrul de la bacalaureat

Universitatile lovite de dezastrul de la bacalaureat

Nici o facultate nu admite candidati fara bacalaureat, dar sunt institutii de invatamant superior in care ponderea mediei acestui examen este destul de mica la admiterea in anul intai, a declarat, luni, secretarul de stat pentru invatamant superior din MECTS, Catalin Baba.

„Nici o facultate din Romania şi din Europa nu admite candidati fara bacalaureat. Conditia de admitere in invatamantul superior din Romania dar şi din Europa este promovarea bacalaureatului. Exista tari in UE unde, din cauza bacalaureatului diferentiat, sunt acceptate la admitere documente echivalente bacalaureatului. Aşadar, nu exista admitere la facultate fara bacalaureat„, a spus secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului (MECTS), citat de Mediafax.

Catalin Baba a precizat ca sunt institutii de invatamant superior in care media de la bacalaureat are o pondere mai mare sau mai mica in media de admitere.

„Ca sa fim corecti, trebuie sa spunem ca ponderea mediei la bacalaureat la admiterea in facultate poate fi mai mare sau mai mica, mergand de la zece la suta chiar pana la 70-80 la suta”, a adaugat secretarul de stat.

Intrebat daca promovabilitatea redusa la bacalaureat va afecta admiterea in invatamantul superior din acest an, secretarul de stat a spus ca, din experinta anilor precedenti, facultatile organizeaza şi o a doua sesiune dupa bacalaureatul din toamna.

„Probabil şi in acest an va fi organizata o a doua sesiune, a adaugat Catalin Baba.

Rectorul Universitatii Politehnica din Bucureştri (UPB), Ecaterina Andronescu, a spus ca aceasta institutie a pastrat ponderea bacalaureatului in media de admitere de 20 la suta.

„Am pastrat acest procent numai pentru a-i stimula pe candidati sa invete. In rest, admiterea are la baza pregatirea candidatilor”, a explicat profesorul Ecaterina Andronescu.

Cifra de şcolarizare in anul intai pe locuri de la bugetul de stat pentru anul universitar 2011-2012 este de 62.850. La acestea se adauga aproximativ 60.000 de locuri cu taxa in invatamantul public şi alte peste 30.000 de locuri in invatamantul privat.

Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 45,72 la suta.

 

253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger