AcasăNewsUniunea Ziariștilor Profesioniști din România reacționează la blocarea ziarului Național pe Facebook....

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România reacționează la blocarea ziarului Național pe Facebook. „Nu-i stârniți pe „asimptomaticii” liberei exprimări!”

Situația cu care ne confruntăm de câteva zile deja, după ce link-urile și pozele cu materialele din ediția tipărită și cea online a ziarului au dispărut subit de pe pagina oficială de Facebook, cu foarte mici excepții, continuă să genereze ecouri.

După ce Victor Roncea a publicat în ziarul Bursa un amplu material cu privire la blocarea ziarului Național, precum și a altor site-uri, pe Facebook, s-a aflat de reacția venită din direcția unui for important din sfera mediei autohtone – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

”Constatăm (…) cu stupoare că a început un nou sezon al interdicțiilor în presă. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este alături, din datorie profesională, responsabilitate de breaslă, spirit civic și menire istorică, de toți jurnaliștii care-și asumă libertatea cuvântului, a căror cauză o susține considerând-o propria cauză, și dezavuează discriminarea lor în mediul online, pe care o consideră propria discriminare. (…) Stimați conducători, suntem în primii 20 de ani ai mileniului trei, nu în anii ‘50 ai secolului XX. Nu-l reînviați pe Stalin! Nu reinventați Tribunalul Poporului! Nu-i stârniți pe „asimptomaticii” liberei exprimări!”, transmit, joi, reprezentanții forului condus de către jurnalistul Doru Dinu Glăvan.

Citiți și: Facebook, unealtă politică de închis gura

Blocarea ziarului Național pe Facebook nu rămâne fără ecou

Mesajul UZPR – pe care îl redăm în cele ce urmează, integral – sună astfel:

”Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ia act cu îngrijorare de ștergerea, blocarea sau interzicerea conturilor de Facebook ale mai multor pagini, site-uri și bloguri românești ale unor jurnaliști din România și Republica Moldova, considerate „neconforme”, în terminologia guvernamentală actuală, sau pentru că „încalcă standardele comunității”, în terminologia Facebook. S-au blocat, fără niciun avertisment sau explicație, conturile de Facebook ale unor site-uri și bloguri de prestigiu, unele cu vechime de peste 20 de ani („Național”). A fost interzis glasul.info, dar și blogul unuia dintre veteranii presei românești de peste Prut, Ștefan Secăreanu, director al ziarului „Țara” și deputat în Parlamentul de la Chișinău (secareanu.wordpress.com). De asemenea, a fost blocat contul de Facebook al site-lui http://roncea.ro/ al ziaristului Victor Roncea, căruia i-au fost șterse și toate cele 5.000 de articole publicate de-a lungul anilor. De asemenea, la momentul în care scriem aceste rânduri, contul ziarului „Național” este și el radiat.

Având în vedere precedentul cu închiderea abuzivă a site-ului https://www.justitiarul.ro/, printr-o decizie a ANCOM, în urma sesizării făcute de Grupul de Comunicare Strategică, în perioada Ordonanței de Urgență, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă suspiciunea unei legături între autoritățile române (MAI, de exemplu) și divizia din România a rețelei de socializare Facebook. Considerăm că cenzura națională și internațională intermediată prin platforma Facebook s-a ridicat la un nivel periculos pentru însăși democrația României, presa liberă fiind ilustrarea consacrată a acestei democrații și a libertății cuvântului. Or, lanțul de interdicții și blocări ale conturilor de Facebook care „încalcă standardele comunității”, fără avertisment și fără a face precizări în ce constă aceste „standarde” , ne obligă să ne punem întrebări și chiar să găsim răspunsuri. Iar unul dintre răspunsuri este acesta: blocarea selectivă a conturilor amintite identifică „standardele comunității” Facebook cu cele ale „comunității guvernamentale”, care se află demult în stare de beligeranță cu libertatea cuvântului în România.

Având în vedere și luând în considerare aspectul de blocare comandată a conturilor amintite, repetăm întrebarea cu răspunsul inclus: există vreo legătură între structurile „vigilente” ale statului român și Facebook România?

UZPR atrage atenția tuturor structurilor de putere, de la Președinție, Guvern, Parlament, Justiție, până la ANCOM și Grupul de Comunicare Strategică, în cazul vreunei implicări mijocite sau nemijlocite a lor în această situație, că numărul „asimptomaticilor” care pun dreptul la liberă exprimare mai presus de alte drepturi e mult mai mare decât al celor „simptomatici”. Aceștia din urmă pot fi identificați ușor, pentru că, exprimându-se la vedere, pot fi blocați, așa cum pe vremuri erau arestați. Ceilalți, mai greu, pentru că sunt … asimptomatici.

Constatăm așadar cu stupoare că a început un nou sezon al interdicțiilor în presă. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este alături, din datorie profesională, responsabilitate de breaslă, spirit civic și menire istorică, de toți jurnaliștii care-și asumă libertatea cuvântului, a căror cauză o susține considerând-o propria cauză, și dezavuează discriminarea lor în mediul online, pe care o consideră propria discriminare. Rămânem până la capăt fideli principiului de bază al democrației, exprimat cu simplitate de cuvintele marelui om politic Ion Rațiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca dumneata să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”.

Stimați conducători, suntem în primii 20 de ani ai mileniului trei, nu în anii ‘50 ai secolului XX. Nu-l reînviați pe Stalin! Nu reinventați Tribunalul Poporului! Nu-i stârniți pe „asimptomaticii” liberei exprimări!

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Departamentul de Comunicare”

author avatar
Andrei Coman
410 afisari

2 COMENTARII

  1. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania , avandu-l ca presedinte pe Doru Dinu Glavan ( 74 ani )este o entitate putin cunoscuta chiar si in randul jurnalistilor . Numele celor care conduc UZPR nu se gasesc nici in casetele redactionale ale ziarelor , nici pe genericele televiziunilor si nici printre editorii agentiilor de presa . Sunt implicati si fostul deputat Vochitoiu si Gabriel Oprea . Cititi in Press ONE articolul Iuliei Marin din 11.04.2016 , articol intitulat ” Uniunea Ziaristilor cu epoleti ”.

  2. Masuri Liberale de sorginte Comuniste, cum poate gândii unul care învață Pionierii sa fie buni Comuniști, decât ca ei, restul e vrăjeala de prost gust, cu iz Prezidențial

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger