AcasăNewsUniunea Sirienilor din Europa cere Cotrocenilor expulzarea ambasadorului Walid Othman

Uniunea Sirienilor din Europa cere Cotrocenilor expulzarea ambasadorului Walid Othman

Sambata, 1 decembrie, s-au intrunit la Bucuresti membrii Uniunii Sirienilor din Europa (USE), un grup de opozitie fata de regimul lui Bashar al-Assad.

Liderul opozitiei sirienilor din Romania, Mousalati Ghias (primul din stanga), liderul USE, dr.Mamduh Taher K. (al doilea din stanga) si ambasadorul USE, Mohammad Bassam Imadi (al doilea din dreapta)

Presedintele USE este dr.Mamduh Taher K., din Viena. Au participat liderii opozitiei sirienilor din 13 tari europene, din Romania – Mousalati Ghias -, din Ungaria, Polonia, Italia, Marea Britanie, Franta, Austria etc.

Ambasadorul Walid Othman, acuzat ca manevreaza, in Europa, banii clanului Bashar

Liantul grupurilor de opozitie din aceste tari este Mohammad Bassam Imadi, fost ambasador al Siriei in Suedia, membru al Consiliului National Sirian si ambasadorul Uniunii Sirienilor din Europa. Mohammad Imadi a demisionat din Ministerul de Externe al Siriei in 2009.

Diplomat de cariera, Mohammad Imadi nu putea fi de acord cu ceea ce devenea regimul lui Bashar, un stat politenesc, Securitatea culegand informatii despre sirienii din diaspora care se pronuntau impotriva regimului. In calitate de ambasador, a vazut astfel de rapoarte, intocmite de un diplomat care isi depasea atributiile. De la inceputul anului 2011, Mohammad Imadi a devenit unificatorul miscarii subterane de opozitie din Siria, reunind-o sub denumirea Al Leqaa (Alianta Nationala). Imadi a fugit in Turcia, cu familia sa, in 2011, unde a anuntat oficial functionarea acestui front clandestin al civililor sirieni. Dr.Mamduh Taher K. Si Mohammad Bassam Imadi ne-au oferit un interviu in exclusivitate pentru ziarul National.

I: De ce acesta intrunire s-a tinut in Romania?

Dr. Mamduh Taher K. : Pentru ca aici inca se afla la post Walid Othman, ambasadorul Siriei, omul regimului – este si var cu Bashar al-Assad -, cel care manevreaza in Europa miliarde de euro insusite de acest clan de la poporul sirian.

I: Prin ce mecanisme, nestiute de autoritati, se pot manevra miliarde de dolari?

Dr. Mamduh Taher K: In Austria, sunt stiute. Fiul sau, Aiam, are la Viena doua hoteluri My Place, hotelul Saher, si cluburile Fun House si Buda Palace, in valoare de peste patru miliarde de euro. A incercat sa le vanda, dar a fost impiedicat de Guvern. Din sursele noastre, stim ca Walid Othman invarte peste sase miliarde de euro in Romania, in special in afaceri imobiliare, terenuri, diverse afaceri. Toti acesti bani sunt proprietatea poporului sirian si trebuie sa se intoarca in tara dupa caderea acestui regim.

I: Poate manevra astfel de sume, in calitate de ambasador?

Dr. Mamduh Taher K: E vorba de gradul de rudenie, care-i confera alte atributii decat cele de diplomat. Si se foloseste de fel de fel de interpusi, firme straine etc.

Mohammad B. Imadi: De altfel, 99% din oamenii care alcatuiesc practic regimul fac parte din clanul lui Bashar al-Assad, inclusiv diplomati.

I: Presupun ca dvs. nu sunteti ruda cu Bashar.

Mohammad B. Imadi: Nu. De aceea am si demisionat, nu mai puteam accepta ceea ce se intampla.

I: Ati fost membru al Partidului Baas?

Mohammad B. Imadi: Ca toata lumea. Situatia era asemanatoare cu practicile Partidului Comunist din Romania. Nu inseamna ca membrii unui partid trebuie sa accepte ca clanul conducator sa confiste toate valorile poporului.

I: De cand a luat fiinta miscarea de rezistenta impotriva regimului, daca vorbiti de monitorizari ale opozitiei siriene din diaspora pe cand va aflati la post, in Suedia, in 2008?

Mohammad B. Imadi: Din timpul lui Hafez al-Assad, tatal lui Bashar. Hafez a fost un dictator, iar Bashar e si mai rau. A promis democratie, a promis reforme, toata lumea a asteptat, iar el si familia lui au acaparat economia si finantele, intarind Securitatea, ca sa reduca la tacere pe cei care vociferau.

I: Care erau actiunile Aliantei Nationale din Siria, pe care le-ati coordonat?

Mohammad B. Imadi: Am fost un fel de consilier, nu coordonator. Am unit grupurile de opozitie din interiorul tarii, care apoi, dupa ce am anuntat la Istanbul existenta Aliantei Nationale, s-a afiliat Consiliului National Sirian. Alianta Nationala era singura miscare legitima, care reprezenta poporul. Actiunile Al Leqaa erau de rezistenta pasnica fata de regim, marsuri de protest. Nici nu se putea altfel decat pasnic, pentru ca populatia nu era inarmata. Represiunea lui Bashar a fost insa extrem de dura. In Damasc, unde erau toate ambasadele straine, fortele de represiune n-au folosit gloante, dar puneau cuie la bastoane si loveau ca sa ucida. In Daraa, insa, s-au folosit toate mijloacele de tortionare, plus gloante. Atunci s-a revoltat intreaga populatie. S-a cerut ajutor, protectie, din exterior, dar toata lumea a stat si a asteptat, sa mai treaca timpul, sa mai vada ce se intampla. Armata lui Bashar a devenit din ce in ce mai agresiva.

I: Erau si grupuri inarmate care actionau impotriva armatei.

Mohammad B. Imadi: Cand ii pierzi pe cei dragi, impuscati din ordinul regimului sau disparuti, ceea ce inseamna tot morti, credem, din lipsa de alte informatii, cand ceri ajutor comunitatii internationale si nimeni nu te ajuta, nu ai altceva de facut decat sa-ti procuri arma si sa mergi la lupta. Nu exista cale de impacare cu acest regim care a ucis zeci de mii de oameni, care a tras in propriul popor.

I: Exista tot felul de rapoarte despre un front de islamisti care actioneaza in Siria, cel mai activ fiind Jabhat al-Nusra, despre care se spune ca are legaturi cu Al Qaida. Chiar si liderii Coalitiei Siriene, de la Doha, Qatar, s-au aratat ingrijorati de numarul tot mai mare al acestor jihadisti.

Mohammad B. Imadi: Trebuie sa traiesti in Siria, sub teroarea armatei si a trupelor de securitate, care tortureaza, violeaza, ucid, ca sa intelegi de ce, daca cineva vine sa lupte pentru popor, impotriva fortelor lui Bashar, nu-l intreaba nimeni cine e sau din ce organizatie face parte. Sunt si multe fabricari ale regimului in privinta acestui front.

I: In Siria, sunt interese majore, de geopolitica, in privinta resurselor naturale, interese care au aliniat, in principal, Rusia, China, Iran, de partea lui Bashar, si Arabia Saudita, Turcia, Qatar,  impotriva acestuia. Ca sa numim doar pe cele mai active. Dincolo de grija fata de poporul sirian, aceste tari isi urmaresc propriile interese, in special pe cele energetice. In schimbul primirii unui ajutor mai consistent, Coalitia de la Doha a facut promisiuni in numele noului regim?

Mohammad B. Imadi: Nu exista niciun acord scris. Dar, e de la sine inteles ca noul regim va colabora cu tarile care au ajutat la inlaturarea regimului lui Bashar si la oprirea macelului trupelor acestuia asupra poporului sirian.

I: Cum credeti ca va arata Siria post-Bashar, mai mult ca Egipt, cu Fratii Musulmani la putere, sau ca Libia, care se stabilizeaza foarte greu?

Mohammad B. Imadi: Poporul sirian vrea democratie. Nu va fi usor, dar, cu o unitate nationala, se va reveni la Bilad al-Sham (n.r. – cum se numea Siria pe vremea califatelor).

I: In urma intrunirii de la Bucuresti a opozitiei  siriene din Europa, aveti vreun mesaj pentru autoritatile romane?

Dr. Mamduh Taher K: Pentru poporul roman, care stie ce inseamna sa nu mai suporti un regim, ne adresam cu rugamintea sa fie alaturi de poporul sirian si de suferintele acestuia. Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ii adresam rugamintea sa il expulzeze pe ambasadorul sirian Walid Othman, care manevreaza banii clanului Bashar in Europa, si sa ceara, in calitate de presedinte al unei tari membre UE, sa fie eliberati cei 200.000 de prizonieri politici.

Mousalati Ghias: Opozitia siriana din Romania s-a prezentat la Ministerul de Externe si a cerut expulzarea lui Walid Othman. Guvernul roman a avut o atitudine pozitiva pentru aceasta cerere, dar presedintele Traian Basescu s-a opus. Nu mai are rost sa se opuna. Regimul lui Bashar al-Assad va cadea, fara indoiala, nu are rost sa mai tina un exponent al unui regim criminal.

Lui Imadi i-au disparut tableta electronica si telefonul

Lui Mohammad Imadi i-au disparut tableta electronica si telefonul, ambele continand informatii pretioase

La plecarea din Romania, Mohammad Bassam Imadi a ramas fara tableta electronica si telefonul Samsung, pe care le pusese in valiza. Pe aeroportul din Istanbul a descoperit ca nu le mai avea si a depus o plangere la politia din Romania.

author avatar
Adina Mutar
1.152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger