AcasăNewsUniunea Europeana protesteaza impotriva ”listei negre” a Kremlinului

Uniunea Europeana protesteaza impotriva ”listei negre” a Kremlinului

Relaxat, Serghei Lavrov ii raspunde sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini, tot cu sanctiuni

UE a criticat vehement recenta decizie a Federatiei Ruse de interzicere a 89 de oficiali europeni, care nu mai pot intra pe teritoriul acestei tari, ca riposta a sanctiunilor occidentale. Cinci romani se afla pe aceasta lista.

Relaxat, Serghei Lavrov ii raspunde sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini, tot cu sanctiuni

In total, 89 de persoane, intre care fosti sefi de stat si guvern, inalti responsabili din Aparare, parlamentari, detractori ai politicii Rusiei figureaza pe aceasta lista pe care Moscova a trimis-o , vineri, tuturor ambasadelor. ”Nu avem nici o informatie cu privire la baza legala si criteriile care au stat la baza luarii acestei decizii”, a reactionat, sambata, un purtator de cuvant al sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini. ”Consideram aceasta masura ca una total arbitrara si nejustificata, in special in lipsa unei clarificari si a unei transparente ulterioare”, a adaugat oficialul, informeaza AFP. Un punct de vedere impartasit de diplomatiile germana si britanica, care au denuntat ”demersul netransparent” si ”lipsa unei baze juridice pentru legitimarea lui”. ”Intr-un moment in care incercam sa dezamorsam un conflict amar si periculos in inima Europei, lista nu ajuta cu nimic”, a declarat ministrul german de externe, Frank Walter Steinmeier.

Rusia: Nimeni nu a fost pus din intamplare

Federica Mogherini

Majoritatea celor aflati pe ”lista neagra” sunt britanici, suedezi, polonezi si din tarile baltice. Este raspunsul Moscovei la sanctiunile UE luate impotriva sa de anul trecut, pe fondul crizei ucrainene. UE a interzis intrarea pe teritoriul comunitar a 150 de rusi si 40 de entitati juridice, inghetandu-le bunurile pe care acestia le detin in bancile europene. Ambasadorul rus pe langa UE, Vladimir Cikov, a declarat: ”O asemenea lista exista si nimeni nu a fost pus pe ea din intamplare. Pe lista cu pricina se afla si cinci romani. Este vorba de fostul consilier prezidential Iulian Chifu, Gheorghe Hategan (director general adjunct al Transgaz), istoricul Adrian Cioroianu, Eugen Tomac (Partidul Miscarea Populara), Liviu Chondon (comandorul Fortelor Navale Romane). MAE a informat ca a primit lista de la Ambasada Romaniei la Moscova si ca va cere explicatii partii ruse.

Lavrov: Indignarea de la Bruxelles este absurda

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a denuntat, ieri, ”absurditatea” indignarii tarilor UE cu privire la lista celor 89 de persoane care au interdictie de intrare in Rusia. ”Sunt chiar jenat pentru a explica absurditatea (…) acestei logici”, a spus Lavrov, noteaza AFP. Acesta a estimat ca masurile luate de Moscova sunt ”proportionale si chiar mai mici in raport cu sanctiunile unilaterale ale UE”. ”Aceste sanctiuni vizeaza personalitati care au sustinut activ o lovitura de stat, urmare careia rusi si ucraineni au suferit persecutii si discriminari”, a afirmat Lavrov. Moscova nu a  facut publice numele celor 89 pentru ca ”nu a vrut sa urmeze exemplul negativ al UE si sa intreprinda o campanie stridenta prin dezvaluirea acestor nume , la fel ca Bruxelles”, pentru ca nu a cautat ”sa provoace scandal”.

In ciuda sanctiunilor, Washington isi mentine cooperarea economica cu Rusia

In timp ce SUA preseaza Europa sa aplice o politica de sanctiuni cu efecte negative pentru companiile sale, Washington continua sa oferteze Moscova, in ciuda masurilor coercitive occidentale, constata Der Spiegel. Schimburile comerciale intre UE si Rusia s-au diminuat cu un sfert dar cele ruso-americane nu au scazut decat cu 6%, arata Sputnik. Potrivit directorului general al Asociatiei de business european in Rusia, Frank Schauff, anul trecut, schimburile comerciale americane cu Rusia au crescut. Recentele contracte intre Moscova si Washington vizeza in special domeniile securitatii informatice, constructiilor mecanice si aeronautice. Spre exemplu, in iulie 2014, Boeing si compania rusa Avisma (unul din liderii mondiali ai productiei de titan) au convenit prelungirea cooperarii pana in 2020. Avisma va livra catre Boeing 40% din materialul necesar pentru construirea de mecanisme hidraulice si trenuri de aterizare. Anul acesta, grupul rus Energomash si Orbital Sciences au semnat un contract de constructie a 60 de propulsoare pentru rachetele Antares. Sau, constructorul aeronautic Bell coopereaza cu holdingul rus Rostec, care figureaza pe lista neagra americana cu firme rusesti.

Presedintele Dumei: Rusia nu va renunta niciodata la Crimeea

Rusia exclude orice restituire a Crimeei si Sevastopolului Ucrainei, a estimat presedintele Dumei (camera inferioara a Parlamentului rus), Serghei Nariskin. ”In schimbul ridicarii sanctiunilor, se propune Rusiei sa abandoneze Crimeea si Sevastopol, sa-i tradeze pe cei care au incredere in noi, dar nu ne vom schimba directia. Este inutila incercarea de presiuni asupra Rusiei”, a declarat acesta.

Moscova va crea forte de reactie rapida

Rusia va crea in viitor trupe militare de reactie rapida, bazate pe  actualele Trupe Aeropurtate, a anuntat comandantul Trupelor Aeropurtate rusesti, Vladimir Samanov, informeaza RIA Novosti. Samanov a precizat ca efectivele diviziilor aeropurtate si diviziilor aeropurtate de asalt se vor mari de trei ori fata de numarul actual. Ministri Apararii din tarile NATO au aprobat, in februarie, cresterea efectivelor Fortei de reactie rapida a aliantei de la 13.000 la 30.000 de oameni si creearea unei unitati de 5.000 de oameni rapid mobilizabila.

 

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger