AcasăNewsUniunea Europeană aruncă în aer piața imobiliară din România

Uniunea Europeană aruncă în aer piața imobiliară din România

Cladirile cu peste 20 de locuri de parcare trebuie să aibă 4 stații de încarcare electrică

Apartamentele noi vor deveni inaccesibile pentru mulți dintre români. O directivă a Uniunii Europene obligă constructorii să echipeze imobilele cu dispozitive cu autoreglare, sisteme de automatizare și control, precum și cu stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, fapt care va duce la o creștere enormă a costurilor.

Cladirile cu peste 20 de locuri de parcare trebuie să aibă 4 stații de încarcare electrică

România este nevoită să se alinieze noilor standarde de performanță energetică a clădirilor impuse de Uniunea Europeană în contextul politicii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Ministerul Dezvoltării Regionale a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează Legea privind performanța energetică a clădirilor, transpunând, astfel, în totalitate prevederile Directivei Europene. Astfel, pe lângă obligativitatea emiterii unei strategii de renovare a clădirilor pe termen lung, apare și obligativitatea echipării clădirilor noi, precum și a clădirilor existente supuse renovării majore, cu dispozitive cu autoreglare și sisteme de automatizare și control. Dispozitivele cu autoreglare sunt cele care permit reglarea separată a temperaturii în fiecare încăpere sau, acolo unde este justificat, într-o zonă desemnată a unității de clădire.

Până în 2050 toate imobilele trebuie eficientizate energetic

Totodată, proprietarii sau investitorii trebuie să asigure echiparea clădirilor noi, precum și a clădirilor existente care sunt supuse unei renovări majore, cu puncte de reîncărcare și infrastructura încastrată, pentru vehiculele electrice. Potrivit Directivei Europene, pentru clădirile noi, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice competente, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcții, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de înaltă eficienţă, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător.

Costuri uriașe și pentru autoritățile publice

Capacitatea financiară a autorităților publice de a construi clădiri noi este și ea redusă la minimum. Potrivit reglementări europene, clădirile noi din proprietatea sau administrarea autorităţilor administraţiei publice, care urmează să fie recepţionate în baza autorizaţiei de construire emise după 31 decembrie 2018, trebuie să fie clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Acest lucru înseamnă o clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere. Totodată, clădirile nerezidențiale vor fi și ele obligate ca, până la 31 decembrie 2025, să se echipeze cu sisteme de automatizare și control capabile să monitorizeze, înregistreze, analizeze și să permită ajustarea în mod continuu a utilizării energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.722 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger