AcasăNewsUnirea Moldovei cu Romania este ”inevitabila si necesara”

Unirea Moldovei cu Romania este ”inevitabila si necesara”

Surprinzator de transanta, opinia nu a fost exprimata la Bucuresti ci la Chisinau, de vicepremierul moldovean Gheorghe Brega.

Afirmatiile facute de ambasadorului SUA la Chisinau, care neaga existenta oricarei legaturi intre Romania si Republica Moldova si spune ca aceasta din urma tara trebuie sa-si urmeze de una singura drumul, este contrazisa nu numai de politicieni si analisti, ci si de un oficial moldovean, vicepremierul Gheorghe Brega. Care a decretat scurt ca pentru progresul Republicii Moldova este obligatorie unirea celor doua tari surori: ”Daca nu facem Unirea, toti cei care doresc la Est vor avea soarta pensionarilor din Crimeea. Va veni premierul de la Kremlin si la solicitarea dvs. sa vi se dea pensii, veti primi raspunsul pe care l-au auzit cei din Crimeea: < >. Bunastarea nu exista in dictaturi, ea exista intr-un stat de drept si economie de piata si numai in asa structuri ca UE. Numai Unirea ne va salva si ne va duce in Uniunea Europeana”.

Americanii au pus pleoapa pe Moldova

Considerata a fi ”fieful” Germaniei pana acuma, Republica Moldova si-a schimbat, se pare, ”jupanul” occidental. ”SUA joaca de sine statator pe teritoriul Republicii Moldova din punct de vedere politic, dand la o parte un alt stat care si-a arogat pana in acest moment, desi mai pe tacute, aceasta carcateristica, respectiv Germania. Consecinta este unica: vocea SUA se va auzi mai puternic la Chisinau, inlocuind-o pe cea a Germaniei si, sigur, dubland-o pe cea a Rusiei”, sustine Cozmin Gusa. Indiferent de care dintre mai marii lumii occidentale va fi pastorita, Republica Moldova va fi, dupa cum se contureaza lucrurile, fortata sa renunte la Transnistria. Doar asa va accepta Kremlinul unirea, dupa cum au lasat deja sa se inteleaga persoane din anturajul lui Vladimir Putin. Cum insa ambele operatiuni (alipirea Transnistriei la Rusia si unirea Romaniei cu Moldova) implica schimbarea granitelor convenite dupa al doilea razboi mondial, problema este extrem de sensibila si cu multiple implicatii, toate de natura a arunca in aer un echilibru deja zdruncinat de cazul Ucraina – Crimeea. Ceea ce inseamna si ca orice estimare pe tema ar fi nu numai pripita, ci si prematura.

author avatar
Simona Badulescu
434 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger