AcasăNewsUninominalul, respins de CCR!

Uninominalul, respins de CCR!

Curtea Constitutionala a decretat drept neconstitutionala, ”in intregime”, legea votului uninominal pur, dind astfel peste cap toate planurile USL.

Cel mai probabil, viitorii deputati si senatori vor fi alesi tot pe vechea formula

Deoarece CCR a respins toata legea, nu doar una-doua dintre prevederi, lovitura este nimicitoare, chiar daca uselistii si-au luat din timp masuri de contracarare.

Mai exact, si-au consemnat parlamentarii in tara pe timpul verii, povestindu-le ca trebuie sa se pregateasca mai curand de o sesiune extraordinara, decat de sejururi estivale. Plan complet inutil acum, decizia de ieri a CCR insemnand un singur lucru: votul uninominal pur, prin care uselistii sperau sa ajunga la 70% in viitorul Parlament, nu poate fi legiferat. Situatie in care, la toamna, se va vota ori pe actuala lege (cea care permite accederea in Parlament a unor candidati de pe locurile 2 sau chiar 3), ori pe alta complet noua, dar care ar trebui urgent scrisa, depusa, dezbatuta si votata. Iar formula electorala netestata inca pe malurile Dambovitei este un vot mixt, o parte uninominal si restul pe liste de partid. Teoretic, decizia CCR vaduveste USL-ul de o parte din mandatele la care se astepta si favorizeaza PDL si PPDD, situatie in care nu ar trebui sa ne asteptam la un castigator clar al alegerilor din toamna. Iar cum nominalizarea premierului ramane apanajul presedintelui, este de asteptat ca USL sa lase legea electorala asa cum e si sa purceada urgent la suspendarea lui Traian Basescu. Ceea ce inseamna ca razboiul dintre Ponta si Basescu, respectiv dintre USL si PDL, nu mai este doar o rafuiala politica, ci s-a transformat intr-o lupta pe viata si pe moarte.

[poll id=”292″]

author avatar
Simona Badulescu
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger