AcasăNewsUniCredit recunoaste ca e anchetata pentru spalare de bani, din cauza Iranului...

UniCredit recunoaste ca e anchetata pentru spalare de bani, din cauza Iranului

UniCredit a incalcat embargoul, desi acesta a fost inasprit in timpul mandatului lui Bill Clinton la Casa Alba

Cea mai mare banca din Italia, UniCredit, a recunoscut oficial ca este anchetata in SUA pentru incalcarea embargoului impus unor tari din Orientul Mijlociu.

UniCredit a incalcat embargoul, desi acesta a fost inasprit in timpul mandatului lui Bill Clinton la Casa Alba

Desi UniCredit nu a precizat explicit numele tarii, unul dintre anchetatori a declarat pentru Financial Times ca este vorba de Iran.

Bill Clinton

Ancheta este condusa de procuratura districtuala din New York si de Biroul de control al activelor straine al Departamentului Trezoreriei SUA, iar UniCredit a precizat ca la investigatie participa si Departamentul de Justitie al SUA.

Bani „albiti” prin metoda „U”

Conform dezvaluirilor BBC, Iranul livra titei si alte produse petroliere, desi se afla sub embargou, iar banii se intorceau la Teheran prin „U-turn” (metoda „U”). Astfel, companiile iraniene livrau  petrol catre rafinarii din state terte, care vindeau benzina si motorina, iar banii obtinuti in moneda locala erau depusi la o banca straina. De aici, sumele respective erau transferate la banci din SUA, tot in moneda locala, bancherii stergand datele privind sursa lor. Banii erau apoi transferati, de data aceasta in dolari SUA, la alte banci straine, iar de acolo, direct in conturile companiilor petroliere din Iran.

Banci implicate

Investigatia, departe de a se fi incheiat, a scos la iveala ca mai multe banci occidentale au sfidat embargoul impotriva Iranului, impus inca din 1979 de SUA. Acesta a fost inasprit pe vremea administratiei Clinton, prin amenzi de cate un milion de dolari SUIA si inchisoare pe 20 de ani pentru fiecare fraudulent. Pana acum, printre bancile despre care s-a aflat ca faceau afaceri cu Iranul se numara:

–         Royal Bank of Scotland,

–         Standard Chartered,

–         HSBC.

De asemenea, organele de ancheta bancara din SUA i-au avertizat  si pe sefii bancilor germane Commerzbank si Deutsche Bank, sustinand ca institutiile lor sunt banuite de afaceri cu Iranul.

author avatar
Arpad Dobre
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger