AcasăNewsUniCredit, pusa sub sechestru pentru evaziune

UniCredit, pusa sub sechestru pentru evaziune

Banca italiana UniCredit a fost pusa sub sechestru, sub acuzatia de evaziune fiscala, iar alte 24 de institutii bancare au fost retrogradate. Scandalul financiar din Italia poate afecta si sistemul bancar romanesc.

Frauda. Fostul director al Unicredit, Alessandro Profumo, este vizat de procurori

Justitia italiana a sechestrat active in valoare de 245 milioane de euro de la UniCredit SpA, cea mai mare banca italiana.  Procurorii italieni sustin ca, in perioada 2007-2008,  institutia ar fi  fraudat  fiscul, valoarea evaziunii ne fiind inca stabilita. Potrivit agentiei Bloomberg, fostul director general de la UniCredit SpA, Alessandro Profumo, si alti 16 responsabili ai bancii, plus  trei sefi de departamente de la banca britanica Barclays ar fi implicati in acest scandal. Din datele actuale ale anchetei rezulta ca, in urma unui asa-numit „Proiect Brontos”,  UniCredit a platit impozite mai mici in Italia prin transformarea dobanzilor – care sunt impozitate in aceasta tara – in dividende,  pe care fiscul italian nu le taxeaza. Cat priveste divizia din Romania, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in 2010 un profit net de de circa  41 milioane euro, in scadere cu  48 % fata de 2009.

Retrogradari pe banda rulanta

Agentia de rating Standard & Poor’s a retrogradat marti 24 de banci italiene si institutii financiare.  Oficialii companieie spun ca scaderea ratingului a avut loc in urma tensiunilor aparute pe paiata financiara din Italia, precum si a prognozelor negative privind cresterea economica din regiune.

author avatar
Arpad Dobre
453 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger