AcasăNewsUngurii sar la gatul lui Orban

Ungurii sar la gatul lui Orban

Manifestantii au denuntat ”legea sclaviei” dorita de Orban

Mii de persoane au manifestat duminica la Budapesta la chemarea opozitiei si a sindicatelor pentru a protesta contra politicii premierului national-conservator Viktor Orban, la cateva zile dupa adoptarea modificarilor legislatiei muncii.

Manifestantii au denuntat legea sclaviei dorita de Orban

Porniti din piata Eroilor, protestatarii, a caror numar a depasit 15.000 de persoane, s-au adunat in piata Parlamentului, deja teatrul a trei seri de manifestatii dupa adoptarea, saptamana trecuta, a asa numitei ”legi a sclaviei”. Fapt fara precedent dupa intoarcerea la putere a lui Orban, in 2010, toate partidele de opozitie, de la Verzi la extrema dreapta, socialisti si liberali, au defilat sub aceleasi banere pentru a denunta ”legea sclaviei”. Noile modificari ale legislatiei muncii stipuleaza ca firmele pot cere pana la 400 de ore suplimentare si pot amana cu trei ani plata acestora. Guvernul lui Viktor Orban sustine ca aceasta reforma va aduce beneficii angajatilor si companiilor care se confrunta cu o criza a fortei de munca. Protestul a fost intitulat ”Craciun fericit, domnule prim-ministru”, ca raspuns la o replica a lui Orban care a evitat recent o intrebare despre politica sa, raspunzand doar ”Craciun fericit”. Manifestantii au cerut de asemenea suprimarea unui alt text sensibil adoptat in aceeasi zi cu ”legea sclaviei”, care instaureaza tribunale administrative ce vor raspunde in fata guvernului si vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorala si aspecte legate de coruptie, ceea ce a alimentat temerile ca ar fi afectata independenta justitiei. Manifestantii au mai cerut o mai mare independenta a mass-media publice, precum si aderarea Ungariei la Parchetul European, refuzata de Budapesta.

Opozitia, scoasa cu forta din televiziune

Seara, cateva mii de persoane conduse de deputatii opozitiei din Parlament, Akos Hadhazy si Bernadett Szel, fosti membri ai partidului ecologist LMP si cunoscuti in Ungaria pentru munca anticoruptie, s-au indreptat catre sediul televiziunii de stat MTVA unde cei doi deputati au dorit sa citeasca un text cu revendicari.

Politia a inconjurat postul public MTVA si a folosit gaze lacrimogene

Insa au fost expulzati cu forta din cladire de serviciul de securitate al MTVA, spre furia manifestantilor care au aruncat cu bombe fumigene in fortele de ordine din jurul cladirii, politia raspunzand cu gaze lacrimogene. „Aceasta nu este televiziunea privata a Fidesz (partidul national-conservator al premierului Viktor Orban), ci televiziunea publica, finantata cu forintii nostri si deputatii alesi democratic trebuiau lasati sa intre”, au spus manifestantii. Ulterior, alti parlamentari au reusit sa treaca de paza televiziunii si au comunicat, ieri, ca se afla inca in  cladire. MTVA „impiedica deputati alesi sa intre intr-o cladire publica”, a spus deputatul socialist Istvan Ujhelyi. Proteste au fost organizate si in provincie, in special la Szeged, unde primarul socialist a cerut companiilor din tara sa boicoteze noile legi ale muncii.

Vandalii lui Soros

In primele trei seri ale protestelor, dupa adoptarea ”legii sclaviei” s-au inregistrat ciocniri ale fortelor de ordine cu manifestantii, denumiti de guvernul de la Budapesta ”vandali in solda lui Soros”, miliardarul american George Soros care a devenit ”oaia neagra” a lui Viktor Orban.

Multimea s a adunat in fata cladirii Parlamentului din Budapesta

De partea sa, opozitia a denuntat ”agenti provocatori” care lucreaza pentru putere.

author avatar
Tudor Borcea
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger