AcasăNewsUngurii au probleme cu tiganii si extrema dreapta

Ungurii au probleme cu tiganii si extrema dreapta

Tigani unguri in Gongyospata. Foto: The Independent

Tensiunile din Ungaria privind comunitatile de romi reprezinta o problema majora, iar imposibilitatea integrarii acestui grup etnic risca sa prabuseasca structurile sociale, economia si piata muncii din Ungaria, comenteaza publicatia britanica The Independent on Sunday.

Tigani unguri in Gyongyospata. Foto: The Independent

Ungaria este o tara unde ne-am astepta ca lucrurile sa mearga mai bine. In fond, in aceasta tara mica din centrul Europei cuvintele «maghiar» si «tigan» coexista de 500 de ani. Ca si in Spania, imaginatia artistica a romilor, mai ales in domeniul muzicii, a devenit parte a identitatii culturale nationale: Franz Liszt argumenta ca muzica lor este in centrul a ceea ce lumea considera muzica ungara. In prezent, aceasta relatie a generat castiguri uimitoare. Romii au reusit sa devina personalitati de rang inalt: exista patru deputati romi in Parlamentul ungar, iar singurul eurodeputat rom din Ungaria este o femeie „, explica editorialistul ziarului The Independent.

 

„Cu toate acestea, peste tot in Ungaria – unde nu exista probleme de imigratie sau limba – situatia romilor, modul in care societatea ii trateaza, reprezinta cea mai mare amenintare la adresa viitorului natiunii ungare„, subliniaza editorialistul britanic.

In luna martie, sute de militanti inarmati au mers in satul ungar Gyongyospata, patruland pe strazile localitatii in care traiesc etnici romi. Ei fac parte din organizatia paramilitara Szebb Jovoert Polgaror Egyesulet, Asociatia Garda Civila pentru un Viitor Mai Bun.

„Au patrulat pe strazi zi si noapte. I-au impiedicat pe romi sa doarma si i-am amenintat cu arme si caini, fara ca politia sa intervina. Romilor le este frica sa mai mearga la scoli, la munca sau chiar la magazine”, afirma Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC). Incidentele s-au incheiat abia dupa interventia Crucii Rosii, care a evacuat romii.

Membrii militiilor au fost sustinuti de partidul extremist Jobbik, care, conform The Independent, are accente antisemite si antirome.

„Ascensiunea extremei-dreapta, un element familiar al Europei de Est dupa caderea comunismului, ii preocupa pe liberalii ungari. Romii din Ungaria, care sunt aproximativ 800.000 – circa 8 la suta din populatie – sunt frecvent victime ale extremei-dreapta„, noteaza The Independent.

Romii au o rata a natalitatii dubla fata de cea a populatiei de etnie maghiara. Majoritatea populatiei ungare imbatraneste, in timp ce jumatate din etnicii romi au varste sub 20 de ani. (…) Dar somajul in randul romilor este de 85 la suta, iar o treime dintre copiii romi nu termina scoala primara. Aceasta este problema majora”, explica pastorul protestant Zoltan Balog, consilier al premierului Viktor Orban.

Conform consilierului guvernamental, solutia ar fi integrarea treptata a romilor in campul muncii. „Vor fi controverse”, recunoaste Balog. „Dar trebuie sa transmitem un mesaj politic clar pentru majoritatea ungurilor. Daca nu reusim aceasta schimbare, structura sociala, economia si piata muncii se vor prabusi. Problema romilor este o problema de supravietuire”, atrage atentia Balog.

 

author avatar
A.P. Redactor
2.758 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger