AcasăNewsUngureanu atentioneaza ministrii ca ii face responsabili pentru banii UE

Ungureanu atentioneaza ministrii ca ii face responsabili pentru banii UE

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a atentionat pe ministri si sefii de autoritati de management ca ii considera responsabili pentru absorbtia in acest an a sase miliarde euro din fondurile europene, tinta stabilita anterior de Guvern.

„Va fac responsabili, pe ministri si sefi de autoritati de management, sa ajungeti la aceasta tinta”, a spus premierul, in sedinta comitetului interministerial pentru fonduri UE. El a aratat ca nivelul de absorbtie a fondurilor UE influenteaza semnificativ cresterea Produsului Intern Brut. „In cazul in care fondurile structurale si de coeziune sunt absorbite 100%, avem o crestere de 1,8 puncte procentuale de PIB pe an. La 80% absorbtie, inseamna 1,5 puncte procentuale pe an, iar in ipoteza cea mai pesimista, 60%, inseamna un plus de 1,2 puncte procentuale pe an. Obiectivul este 100%”, a spus Ungureanu.

Premierul a explicat totodata ca absorbtia fondurilor UE faciliteaza si anagajarea persoanelor in economie.”Absorbim 100% din fondurile structurale si de coeziune politica comuna agricola, avem angajate un plus de 20.200 persoane pe an. Absorbim 60%, angajarea este de 16.600 persoane pe an. In ceea ce priveste impactul brut asupra veniturilor bugetare din contributii de asigurari sociale si impozit pe venitul persoanelor fizice, o absorbtie de 100% inseamna 0,98 miliarde de euro pe an, iar 60% inseamna 0,82 miliarde euro pe an”, a spus Ungureanu.

Aceeasi evolutie este indicata de premier si in cazul veniturilor bugetare din TVA, estimate in crestere anuala cu 0,68 miliarde euro la un grad de absorbtie de 100% si cu 0,57 miliarde euro la un nivel de absorbtie de 60%.”Ca impact net asupra veniturilor bugetare totale, scazand contributia Romaniei la bugetul UE, inseamna la grad de absorbtie 100% un plus de 1,2 miliarde euro pe an, iar la grad de absorbtie de 60% un plus 0,8 miliarde euro pe an. Acest impact macroeconomic din fonduri structurale ar duce la o rata de crestere economica medie de 2% pe an, iar absorbtia completa a fondurilor europene presupune o crestere economica medie de 4,4% in perioada 2014-2020″, a adaugat Ungureanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului.

El a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

author avatar
Ciprian Purice
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger