AcasăNewsUngureanu atentioneaza ministrii ca ii face responsabili pentru banii UE

Ungureanu atentioneaza ministrii ca ii face responsabili pentru banii UE

Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a atentionat pe ministri si sefii de autoritati de management ca ii considera responsabili pentru absorbtia in acest an a sase miliarde euro din fondurile europene, tinta stabilita anterior de Guvern.

„Va fac responsabili, pe ministri si sefi de autoritati de management, sa ajungeti la aceasta tinta”, a spus premierul, in sedinta comitetului interministerial pentru fonduri UE. El a aratat ca nivelul de absorbtie a fondurilor UE influenteaza semnificativ cresterea Produsului Intern Brut. „In cazul in care fondurile structurale si de coeziune sunt absorbite 100%, avem o crestere de 1,8 puncte procentuale de PIB pe an. La 80% absorbtie, inseamna 1,5 puncte procentuale pe an, iar in ipoteza cea mai pesimista, 60%, inseamna un plus de 1,2 puncte procentuale pe an. Obiectivul este 100%”, a spus Ungureanu.

Premierul a explicat totodata ca absorbtia fondurilor UE faciliteaza si anagajarea persoanelor in economie.”Absorbim 100% din fondurile structurale si de coeziune politica comuna agricola, avem angajate un plus de 20.200 persoane pe an. Absorbim 60%, angajarea este de 16.600 persoane pe an. In ceea ce priveste impactul brut asupra veniturilor bugetare din contributii de asigurari sociale si impozit pe venitul persoanelor fizice, o absorbtie de 100% inseamna 0,98 miliarde de euro pe an, iar 60% inseamna 0,82 miliarde euro pe an”, a spus Ungureanu.

Aceeasi evolutie este indicata de premier si in cazul veniturilor bugetare din TVA, estimate in crestere anuala cu 0,68 miliarde euro la un grad de absorbtie de 100% si cu 0,57 miliarde euro la un nivel de absorbtie de 60%.”Ca impact net asupra veniturilor bugetare totale, scazand contributia Romaniei la bugetul UE, inseamna la grad de absorbtie 100% un plus de 1,2 miliarde euro pe an, iar la grad de absorbtie de 60% un plus 0,8 miliarde euro pe an. Acest impact macroeconomic din fonduri structurale ar duce la o rata de crestere economica medie de 2% pe an, iar absorbtia completa a fondurilor europene presupune o crestere economica medie de 4,4% in perioada 2014-2020″, a adaugat Ungureanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului.

El a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

author avatar
Ciprian Purice
115 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Au apărut primele cireşe pe tarebele din pieţele noastre. Te uiţi şi pleci! Preţul, prohibitiv

Pe tarebele pieţelor din Oradea au apărut primele cireşe din anul 2024. Sunt de import, din America de Sud, iar preţul este unul prohibitiv.O...

Sateliții kamikaze

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022. Tot atunci Rusia a început o operațiune spațială:  a efectuat o serie de lansări...