AcasăNewsUngaria ne varsa rahat in cap, cu premeditare

Ungaria ne varsa rahat in cap, cu premeditare

In timp ce ungurii tipa, Dragnea e moale ca fularul iar Iohannis e ingrijorat, dar nu mult. Un pic!

Nu este prima oara cand, din cauza unor reactii intarziate sau a lipsei de snaga a oficialilor romani, Ungaria isi face jocurile ei perverse, tipand si facand scandal. An de an, bunaoara, la Tusnad se tine Scoala maghiara de vara, unde tot felul de ciudati vin de la Budapesta sa decoreze niste si mai ciudati din Romania. Sunt momentele de glorie ale UDMR, care se infoaie ca un curcan, de placere, la auzul unor prostii sovine si iredentiste. Vreun udemerist de frunte chemat, atentionat sau luat de gat? N-ai sa vezi!

In timp ce ungurii tipa Dragnea e moale ca fularul iar Iohannis e ingrijorat dar nu mult Un pic

Talentul oficialilor de la Budapesta este greu de egalat. Fac bici din orice rahat si pocnesc cu el ba peste Romania, ba peste Europa, urmarindu-si constant interesele. Talentul celor romani este de a nu avea sau de a avea cele mai palide reactii cand Ungaria isi desarta tucalele in capul nostru, adoptand registrul lui „nu-i bai, avem rahat doar pe obraji si pe revere”.

„Ne persecuta romanii”!

Scandalul in curs de la Targu Mures nu a pornit peste noapte, dupa cum ii place UDMR sa insinueze, ca sa toarne gaz pe foc.

Toate datele arata ca activitatea Liceului Teoretic Romano-Catolic a fost suspendata printr-o hotarare judecatoreasca legala si temeinica inca din luna iunie. Parintii copiilor stiau de existenta ei si, chiar daca nu ar fi stiut, aveau obligatia sa se documenteze. Mai mult, UDMR a tacut chitic si a asteptat inceperea anului scolar pentru a detona clasica bomba cu „suntem persecutati de romani”. Aceeasi de fiecare data, de care toata lumea s-a plictisit, dar pe care niciodata autoritatile romane nu sunt in stare sa o dezamorseze. Iti lasa impresia ca mai degraba nu vor, avand in vedere negocieri politice ascunse de ochii lumii, pentru un vot in plus sau un dram de putere iluzorie. Sa nu uitam gafa monumentala a lui Dragnea, care, nemaifiind sigur de majoritatea parlamentara, era la un pas de ceda gaunos pe Statutul minoritatilor, in favoarea UDMR.

Noroc si succes in ramura!

La Targu Mures, revenind, scandalul e departe de a se fi stins. Parintii elevilor de la liceul cu pricina, desi stiau ca nu mai au cum, au venit sa-si inscrie copiii. S-a lasat cu galagie si apoi cu un miting de protest, botezat elegant „adunare populara”. UDMR scheuna de multumire ca ii ies jocurile de a-i pune la punct pe romani, iar privirea lui Kelemen Hunor imbratisa duios adunarea. Nu la fel de duios s-au petrecut lucrurile la Budapesta, unde ambasadorul roman a fost chemat sa dea explicatii. Ba, mai mult, i s-a pus in vedere ca Guvernul Ungariei a decis sa isi retraga sprijinul fata de admiterea Romaniei in diverse organizatii internationale, inclusiv pentru aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Dragnea, scotandusi iar la iveala caracterul tarselos si duplicitar, a dat cea mai tampita declaratie din cariera lui, cand a apreciat ca este o reactie exagerata a Ungariei si s-a apucat sa le planga de mila parintilor care stau in strada si asteapta. Si asteapta ce? Exista o hotarare judecatoreasca, asa ca va uram noroc si succes in ramura! Revoltatii nu au decat sa-i ceara lui Viktor Orban sa le construiasca un liceu similar la Budapesta, si sigur romanii le vor ura drum bun, conducandu-i la autocare cu flori in brate.

UDMR nu vrea acasa

In timp ce oficialii de la Budapesta nu rateaza niciun prilej de a ne sari la jugulara, ai nostri se pierd in lamentari si declaratii care denota, mai degraba, o neutralitate cel putin ciudata si multe mangiieri pe crestetul lui Lászlo sau Arpád. Oricat de mult m-as stradui, nu pot sa accept atitudinea de intelegere exagerata de care beneficiaza UDMR. Nici macar nu este un partid politic, in Registrul partidelor fiind trecuta ca formatiune culturala, dar care face si politica. Am vazut de care. Mai bine ar canta  „Az a szép” si ar dansa ceardasuri la serbarile campenesti si noi i-am aplauda. Si cam atat. Nu, UDMR a vrut si vrea tot mai mult. Este singura formatiune care are nu beneficii, ci pur si simplu favoruri. Drepturile ei au ajuns sa fie privilegii, care nu se regasesc la altii. Si, cu toate acestea, da raportul la Budapesta ca sunt persecutati in propria lor tara. Care tara? De cand este Romania tara UDMR sau a celor din Ungaria? Vesnic dispute teritoriale pe Tinutul Secuiesc, o prostie fara margini. Vesnic dispute legate de autonomia culturala, pe invatamant, pe obligatia de a se folosi limba maghiara in administratia locala, in comert si servicii, in spitale si mai stiu eu pe unde. Si noua ni s-a acrit de UDMR, si UDMR e sictirit de noi. Dar, in mod absolut surprinzator, gasca lui Kelemen Hunor et Co. nu a spus niciodata „ba, duceti-va dracului, ne-am saturat de voi, ne caram acasa!”. Dar, de ce ar pleca, daca Iohannis doar declara ca urmareste evenimentele si ca  este contraproductiva asocierea situatiei de la Targu Mures cu suspendarea ajutorului pentru aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Le urmariti cu ingrijorare, domnu’ presedinte, ca de obicei?

author avatar
Valentin Boeru
2.378 afisari

8 COMENTARII

    • prost esti tu. Scoala care este particulara a fost reparata cu bani de la bugetul de stat . Sa dea biserica catolica banii inapoi.

  1. … Iar iredentiștii și irefentiștii ăștia, în special UDMR I-LE-GA-LĂ, fac gît în timp ce-și îndoapă mațele puturoase de la buget, pe banii proștilor de români. Nu-i bai, cam toată fauna din Parlament și Guvern, plus ” Sasul elocvent ca un trabant”, sînt la fel, niște îmbuibați nenorociți, sfertodocti, incapabili, dar nesimțiți cît cuprinde. Scoală-te, Vadime! Sau mai bine nu, mai stai printre stele. Stratul de jeg moral și fizic, în România ta, tot sporește, românii tot lași și blegi au rămas, prăpădenia e maximă.

  2. Scoala nu a fost nicidecum reparata pe banii statului roman, care in o suta de ani n-a reusit s-al renoveze, ci pe banii Statutului Catolic. Liceul „Unirea” a folosit-o mai mult de 4 decenii!!!
    „Europeanul” Valentin Boeru, vrea sa spunem „ne-am saturat de voi ne caram acasa”. Poate uita, ca noi am fost sute de ani, conducatorii Ardealului. Noi suntem o „natiune” in sine nu niste parveniti, de ciobani…
    Stim ca asta vreti, de fiecare data asta este concluzia finala, cind cerem derpturi egale, sau tinem din colt, pentru scolile si institutiile noastre, pentru ca astea inseamna viitorul.
    Nu numai pentru noi, ci si pentru Romanii Ardeleni. Si nu uitati,nu noi am schimbat criterriile etnice in toate orasele mari din Ardeal, Ci natonalismul Comunist si pribegii lui ceausescu, lucru care este continuat pina in zilele noastre,scenariu, al carei episod esete si cel al Statutului Scolii Catolice di Tirgu-Mures. Oare cear fi, ca romanasii vostri sa ne lase in pace, si sa profite de roadele muncii profesorilor din acea institutie. DAR NU SE VREA: VOI VRETI NUMAI URA, si ne batjocoriti pe zi ce trece, ca sa nu ne simtim bine, si chiar sa plecam, sa plece tineretul maghiar cit ai repede, pe unde o vrea in Europa, si nemernici ce sinteti, chiar nu va dati seama, ca NUMAI VOI SI STATUL ROMAN PIERDE, asa cum a pierdut unmaterial uman extrem de harnic si pretios si cu IZGONIREA SI RASCUMPARAREA SASILOR. Pe linga faptul, ca incompetenta si incapacitatea STATULUI ROMAN, face ca mai multe milione de tineri de nationalitae romana, sa paraseasca tara, pe zi ce trece. Ramineti numai voi Miticii nationalisti!!!

    • Orzom , de ce vrei sa faci dintr-o chestiune juridica ,funcționarească, una etnica .
      În fond , la baza neînțelegeri sta prostia unui funcționar care nu a luat avizele legale înainte de a da o aprobare. Nu este vorba sa se refuze înființarea unui liceu în limba romana . La cate scoli funcționează în limba maghiara , una în plus de ce ar conta ?
      Acum nici nu se poate face altfel decât reluandu-se circuitul actelor , căci exista o hotărâre judecătorească.

      Nu era mai simplu sa se ceara avizul decât sa se folosească cazul ca sa se agite relația romano / maghiara ?

      Chiar și afirmația pe care o faceți, amintind ca a-ți condus Transilvania câteva sute de ani și sunteți ” o nație ” spre deosebire de ” ciobani ” este provocatori.
      Pentru ca nu poate avea un răspuns pacifist . Orice om normal va va răspunde ca o fi fost asa ( deși putem discuta ) dar acum noi suntem stăpâni și ca dacă vorbiți în termenii ăștia o sa va tratam ca pe niște supuși. Ar fi convenabil ? Nu .

      Sper sa nu faceți parte dintre cei care în mod intenționat tulbura apele .

      PS . Iată, vad acum” miza ” scandalului : Ungaria retrage sprijinul pentru România în legătură cu aderarea la nu știu ce organizație internațională. Este anunț oficial.
      Este clar un act inamical și mie mi se pare ca dacă dam frâu liber umorilor ungurii din Ardeal nu vor avea de câștigat.
      Chiar nu știu de ce vrea Ungaria sa o uram dar sigur sentimentele astea vor afecta și ungurii din România.
      Sper sa avem destulă inteligenta și răbdare sa nu le facem jocul ălora de la Budapesta .

  3. UNGARIA isi va vedea intotdeauna de interesul ei. Aici nu este vorba de etica, morala, a fi sau a nu fi „fair”. Aici, ca intotdeauna in istorie, este vorba despre cine este mai inteligent si mai puternic. Noi, romanii, nu prea o avem cu nici una, nici inteligenta, nici puterea. Si mai este ceva extrem de IMPORTANT: Noi nu am decis de partea cui apartinem, la orice PRET, Vestului sau Estului. Prof. Emil Aluas, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta.

  4. Ce conducători ați fost fost voi, băi, Orzom? Poate prin barbarie, impostură, jaf, crimă. Cînd ai ajuns tu în Ardeal, boule,cu graiul ăla nașparliu și fără nici un strop de miere-n el?

  5. Cand aud numele de Ungaria imi aduc aminte de Ip, Traznea, Gheorghieni si Mihai Bravu, de acum 77 de ani, si ma umplu de furie si de scarba.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger