AcasăNewsUngaria cumpara Ardealul la hectar

Ungaria cumpara Ardealul la hectar

O informatie cel putin bizara a fost lansata de catre un portal de limba maghiara din Romania. Un oficial al Ambasadei Ungariei la  Bucuresti sustine ca autoritatile de la Budapesta ofera avantaje cetatenilor romani care vand terenuri… statului ungar.

Szabo Jozsef Andor (foto sjo) afirma ca terenurile cumparate de statul ungar in Romania vor fi oferite tinerilor dispusi sa le lucreze
Szabo Jozsef Andor

Persoanele fizice straine pot cumpara, din acest an, terenuri in Romania, tranzactiile imobiliare de acest gen fiind stipulate in Tratatul de aderare la UE. Legea din tara noastra, referitoare la acest aspect are o serie de restrictii, prin care strainii pot cumpara terenuri agricole la noi doar daca niciun alt cetatean roman si nici statul roman nu doresc sa achizitioneze suprafata respectiva. Un reprezentant  al autoritatilor de la Budapesta vine cu o informatie ce pare sa „sara” peste aceste restrictii.

Oferta pentru terenurile din secuime

Atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, a declarat pentru un portal din Romania ca autoritatile de la Budapesta au o oferta ce pare de nerefuzat pentru cetatenii romani care vor sa-si vanda terenurile agricole. „Daca cineva vrea sa-si vanda terenul, va face un contract cu statul ungar, in virtutea caruia va primi o renta viagera. In plus, terenul va ramane in proprietatea cetateanului, pana la sfarsitul vietii sale”, a precizat Szabo Jozsef Andor, citat de szekelyhon.ro. El a mentionat ca in secuime sunt multe sate imbatranite, iar proprietarii de terenuri nu mai pot munci pamantul. In aceste conditii, oferta Ungariei pare de nerefuzat. Oficialul a mai spus ca autoritatile ungare pot, apoi, oferi terenurile respective unor tineri dispusi sa le lucreze. In Romania, pretul mediu al terenurilor agricole este de 2.200 de euro/hectar.

Statul ungar trebuie sa mai astepte insa cu shoppingul imobiliar, deoarece presedintele Traian Basescu a cerut, ieri, Parlamentului reexaminarea Legii privind vanzarea terenurilor agricole catre straini.

[poll id=”668″]

author avatar
Arpad Dobre
527 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger