AcasăNewsUngaria, cu ajutorul Rusiei, pune la cale un „Donbas” în România?! Viktor...

Ungaria, cu ajutorul Rusiei, pune la cale un „Donbas” în România?! Viktor Orban începe să vorbească despre autonomia maghiarilor din Transilvania

Ungaria, cu ajutorul Rusiei, pune la cale un „Donbas” în România?! Viktor Orban începe sa vorbească despre autonomia maghiarilor din Transilvania / Foto: Facebook

Katalin Szili, însărcinatul premierului Ungariei, Viktor Orban, a declarat că declarația de la Cluj pentru „autodeterminarea” maghiarilor din Transilvania este încă de actualitate. Declaraţia, adoptată la 25 octombrie 1992,  poate fi considerată chiar un „crez” al maghiarilor transilvăneni.

Premierul Viktor Orban agită iar apele în România. Declaraţia de la Cluj, document de importanţă majoră al UDMR, din ultimii 30 de ani, a fost prima care a formulat cererea de autonomie a maghiarilor din Transilvania, fiind de actualitate şi în prezent.

„Manifest” pentru comunitatea maghiară

În comunicatul remis, marţi, agenţiei ungare de presă MTI, Katalin Szili a subliniat că Declaraţia, adoptată la data de 25 octombrie 1992, care abordează problema naţională, poate fi considerată chiar un crez al maghiarilor din Transilvania, dar, datorită valorilor universale naţionale şi minoritare pe care le conţine, poate fi şi un manifest pentru orice altă comunitate maghiară din afara graniţelor Ungariei, din Bazinul Carpatic.

Din păcate, „putem menţiona şi experienţe amare ale minorităţilor naţionale şi evenimente tragice din trecutul recent, atât în lume, cât şi în regiunea noastră. Aşadar, problema minorităţilor naţionale a reprezentat provocări politice şi sociale serioase nu doar în anii ’90, şi nu doar în România, ci chiar şi astăzi”, a explicat însărcinatul prim-ministrului ungar.

Maghiarii nu doresc să se asimileze în națiunea română

Katalin Szili a citat din Declaraţie, în care se afirmă, printre altele, că maghiarii din România nu doresc să se desprindă sau să emigreze de pe meleagurile natale, dar nici nu doresc să se asimileze în naţiunea română, pentru că maghiarii din România, în calitate de subiect politic, sunt un factor constitutiv al statului, un partener egal al naţiunii române şi, prin urmare, sunt la fel de responsabili pentru viitorul lor ca orice alt cetăţean.

Potrivit însărcinatului prim-ministrului ungar, aceste declaraţii sunt în profundă concordanţă cu actualele valori civice europene, cu drepturile universale ale omului, şi speră, şi cu priorităţile Uniunii Europene. Acestea sunt condiţiile de bază pentru supravieţuirea maghiarilor din Transilvania, dar, dacă sunt diminuate, ar putea începe emigrarea, deficitul demografic sau asimilarea, a subliniat Katalin Szili.

În comunicat se mai precizează că, la trei decenii de la Declaraţia de la Cluj, cooperarea din Transilvania a dat ca rezultat reprezentarea tuturor celor trei partide maghiare în Parlamentul României, iar pachetul de legi privind minorităţile din România se află deja în pregătire, ceea ce ar putea oferi un nou cadru pentru problema naţională din Transilvania. Nu se știe la ce fel de pachet de legi referă Katalin Szili, la București nu s-a anunțat un astfel de pachet.

În plus, sprijinul pentru comunităţile maghiare rămâne o prioritate absolută pentru Guvernul ungar, chiar şi în această perioadă încărcată, a adăugat Katalin Szili.

author avatar
Tudor Borcea
2.089 afisari

28 COMENTARII

    • Pai inafara de CV și HR unde nai au bozgori majoritate în Transilvania, adică peste 50%, asa cum au rusi în dombas70%,poate le mai agățam odată opica in Budapesta la boanghini

  1. Rusia v a cistiga razboiul iar Ungaria este un partener de baza a Rusiei iar RO isi merita soarta care stim ce urmeaza ,Cel putin Transylvania v a avea un viitor mai bun

  2. SUA ce zice ?
    Vrea o mare instabilitate si faramitarea unei tari pe care se bazeaza mult in flacul estic al NATO ?
    Va accepta un razboi intre doua tari membre NATO ,ceea ce ar face jocul Rusiei hulpave ?

  3. vrăjală.
    acum nu mai suntem in ue?
    acum nu mai sunte in nato?
    oricum romanii nu si-au pus baza nici in ue, nici in nato.
    românii si-au pus mereu nadejdea in Dumnezeu, nu in rusi, americani, nato, ue, masonerie si alții vremelnici ca astia.
    ungurilor carora nu le convine traiul in ROMANIA, n-au decat sa se urce-n tren si pana la budapesta au timp de lecturat Istoria Daciei Mari, Tratatul Trianon.
    duca-se in ungaria, ca doar nu-i tine nimeni cu forta in Romania Mare.
    Aici e Romania, AVRAM IANCU, MIHAI VITEAZUL, NICOLAE BALCESCU, TUDOR VLADIMIRESCU, HORIA, CLOSCA, CRISAN, STEFAN CEL MARE SI SFANT, GRADINA MAICII DOMNULUI.

    • @tavarache 2022-10-26 12:46 12:46:11
      INTRBATI-L PE CHIREAC….CICA STIE…SI E „AGENT DUBLU”…
      Bogdan Chirieac, ipoteză năucitoare: Am o teamă că 1 decembrie 2018 nu ne va prinde cu țara chiar întreagă 08 Sep 2016
      https: //www.antena3. ro/actualitate/bogdan-chirieac-ipoteza-naucitoare-am-o-teama-ca-1-decembrie-2018-nu-ne-va-prinde-cu-tara-chiar-375961 .html
      Într-o postare pe pagina de Facebook, Corneliu Vadim Todor a dezvăluit 12 nume de jurnaliști care ar face parte din structurile SRI și SIELista ofiterilor si agentilor sub acoperire din presa romana 14/02/2014
      I. S.R.I.:
      * Robert Turcescu (colonel)
      * Sebastian Ghiţă (maior)
      * Andreea Pora (maior)
      * Nadia Ciurlin (căpitan)
      * Cătălin Striblea (căpitan)
      * Mădălina Puşcalău (lt. major)
      II. S.I.E.:
      * Andrei Bădin (colonel)
      * Corina Drăgotescu (colonel)
      * Silviu Mînăstire (căpitan)
      * Mugur Ciuvică (agent)
      * Bogdan Chirieac (agent + agent dublu, ruso-american)
      https: //www .nationalisti. ro/lista-ofiterilor-si-agentilor-acoperire-din-presa/

  4. Unguri sunt un popor pașnic, relele vin de la spițele de politicieni.
    Nu au nimic cu nimeni , dar dacă îi bagă politicul lor în rahat, nici că mai ies.
    Sper că mințile lor sa nu fie afectate și să facă să sufere multă lume, ar fi păcat, cum zic Ucrainieni , nu dam nimănui nici un cm, dacă vor să meargă în PUSTA.

  5. in nici intr-un caz rusii nu sint atat de naivi sa faca mofturile ungurilor , au strategi excelenti , dovediti in actualul razboi . romanii nu sint anti rusi , doar presa si conducerile sorosiste care nu-i reprezinta pe majoritatea romanilor .

  6. NICOLAE CIUCA E DIN OLTENIA. NU VREA ORBAN OLTENI CA SUNT PRIMII LA TRADARE SI ULTIMII LA MUNCA.
    NU ARE CIUCA BATAI DE CAP CU TRANSILVANIA…IOHANNIS ESTE FAN UCRAINA. CIOLACU E DE LA BUZAU, ALINA DE PE CENTURA…

    ROMANI, RAMANETI FARA TARA SI NU SE MAI POATE APLICA P.N.R.R. IA BANII TOT ORBAN!

    • Oltenii primii la tradare zici? zii s-o sz ugi! Cine l-a tradat pe CUZA VODA? Boierii moldoveni sturdza! Si de atunci a inceput calvarul! Ne-au adus nemtii dinastia hohenzzolern pe cap de care am scapat doar in 1945. Apoi ne-au condus comunistii impusi de Moscova pina in 1996, cind a vnt presedintili Milica zis Tzapu omu amereganilor.Apoi inc-o tura omu Moscovei Iliescu ca sa nu fie Vadim presedintele ales al romanilor un alt roman de etnie dupa CUZA VODA din anii 1866! Apoi comunistu turnator la secu baseschioru care in decembrie 1989 era secretar de stat cu rang de ministru! La transporturi cu o avere de 600.000$ in dec.1989! La valoarea de azi cite miliarde de $ ar fi fost acei bani ?Sassu dulapu e sub Veorica ca intelect,din moment ce a refuzat confrntarea cu ea la alegeri e spre zero barat! Tot omu strainatatii este!Ales si pus de ei 2 mandate!

  7. Atat timp cat avem un ministru ! In guvern, numit Tanczos, care si a afirmat sustinerea pentru autonomie putem vorbi de un guvern antiromanesc ?
    Ei ….cam la acest nivel lucreaza Orban in Romania.

  8. TARISOARA ASTA MICA ,MARE CUM A DAT-O DUMNEZEU SAU CUM AU HARTANIT-O CAINII N-A DUS LIPSA NICIODATA DE TRADATORI,LEPRE ,COZI DE TOPOR SI NESATUI ,
    DEZASTRUL ACESTEI TARI S-A REPETAT CA DE FIECARE DATA TRADAREA S-A ALIAT CU LACOMIA ,IAR COZILE DE TOPOR AU FOST DEASULE SI S-AU ALIAT CU LEPRELE!.
    DACA TRAIAM CA VULTURII PE COLT DE PIATRA POATE PURTAM DOAR GRIJA PRAZII ,DAR PAMANTUL ASTA NE-A DAT PREA MULT !,NE-A LENEVIT ,NE-A INDESTULAT ,IAR SIMTURILE DE SUPRAVIETUIRE AU DISPARUT !,NE-AM CULCAT PE-O URECHE SI NE-AM SCULA ORI OCUPATI ,ORI JEFUITI ,ORI INJUMATATITI !.
    PANA N-OM PUNE IAR OPINCA SUS PE PARLAMENTUL HUNILOR !,PANA N-OM IMPINGE GRANITA PE TISA NU-I POTOLIM .
    UE E O FORMA FARA FOND ,E O GARGARA DEPASITA DE VREMI ,IAR VISUL NEBUNESC AL UNORA NU POATE TRECE DE NEAM SI CREDINTA.

  9. „Articol” tâmpit, autor tâmpit, adepți tâmpiți.
    O zoaie ruSSofila cu pretenție de publicație online.
    M-am lămurit. Sa-i mai citească pulea…pe jegoșii de la așa-zis național!!!???

  10. Igen, igen, draga Katalin, baga numai batul prin gard la romanasi, ca oricum nu au ce sa faca, in afara de latrat la Luna 🙂 Ungurii clar nu se vor omora cu rusnacii salbatici, si nici sarbii, nici albanezii, numai adunaturile de idioti inutili vor muri cu milioanele in WW3 care urmeaza, si cand se vor retrasa toate granitele care au fost trasate dupa WW2 🙂 Asa ca, bai ciukanezule, bai zeule aka cimpanzeule gras, obez si extrem de prost, o sa ramai sa gubernezi mnumai peste cateva sate de langa BUkale, daca o sa ramana si alea in picioare 🙂 Toate profetiile spun ca rusnacii salbatici vor da cu racheta in Palatul SParlamentului, o sa fie o priveliste de ne-uitat cum o sa moara arsi toti cei 300 si ceva de sobolani rosii de la penelei si pesedei 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai, voi habar nu aveti ce iures este deja in Transilvania, toti, absolut toti ungurii deja au toate bagajele facute la usa, cu rezervorul plin la masina, ei stiu ca dulapul tradator de la 3coceni si jeneralul de karton ghipsat de ciukanez deja a vandut nu numai colonia esuata semi-bananiera ca si teatru de razboi, dar si mare parte dina dunatura de cobai vaxxinati multilateral in cap, nu degeaba au vrut sa fie si aia cobai, dupa ce ca oricum erau niste sclaveti in ultimul hal, acum s-au si capsat ca niste tampiti ratati 🙂 Urmeaza Ukro-na-zia 2 in curand si la romanasi, daca Brigada 101 amerloka, adica mercenarii aia modificati genetic vor trece in Moldova rusnaca, deja e Game Over pentru voi, ca si natie 🙂 Toata sholdova, si tot sudanistanul vor arde, singurul loc ne-atins va ramane Transilvania, restul tot va fi distrus, iar dupa aceea vine foametea, adica Marea Foamete 🙂 Bai, voi inca nu a-ti vazut nimic, de acum incepe numai deranjul, asa ca capul la cutie, si joc de glezne, iar care vrea sa scape intreg, are fix 1 zi sa treaca vama la Oradea, restul toate vor fi blocate si distruse, chiar de carte sekuricii cu ochii albastrii ai tradatorului de ciukanez 🙂 Voi credeti ca degeaba s-a certat danku cu dulapul si ciukanezul, cand amerlocii i-au zis sa sacrifice adunatura lui de 70 de mii de mercenari romanasi, dankul a zis ca nu, din cauza asta si-a dat demisia !! Omul e clar ca el si gasca lui deja au avioanele pregatite la o baza secreta de langa Bukale, de unde numai ei o vor sterge englezeste, se stie si pe susrse unde anume, in America de Sus, in Argentina sau Uruguay, tot asa cum a facut si marele vizionar de A. Hit-ler, car ein mai 1945 a sters-o cu camarila lui tot acolo, in Sud, si unde a si dat coltul, in 1962 !! Scapa numai care poate, bai cobailor vaxxinati ca pampasii in cap, dar pentru voi viitorul nu suna chiar bine deloc, o sa jungeti carne de tun la plecare pe front in Ukro-na-zia, si va vor expedia salbaticii aia de acolo inapoi ca si carne tocata 🙂 Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger