Cauta

Unde se duc regizorii, cand se duc?

La numai o zi dupa Alexandru Tocilescu si la putina vreme dupa moartea marelui Liviu Ciulei, regizorul si scenaristul roman Andrei Blaier a incetat din viata joi, la varsta de 78 de ani. Pare ca Dumnezeu pregateste o piesa de teatru si are nevoie de ajutor.

Blaier este al treilea regizor care ne paraseste in ultimele sase luni

Andrei Blaier s-a nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, si a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956.

A regizat numeroase filme, dar si seriale de televiziune, precum „Diminetile unui baiat cuminte” (1967), „Ciresarii” (serial TV, 1972), „Ilustrate cu flori de camp” (1975), „Prin cenusa imperiului” (1976), „Lumini si umbre” (film TV, 1979 – 1982), „Fapt divers” (1984), „Vacanta cea mare” (1988), „Divort din dragoste” (1991), „Crucea de piatra” (1993), „Terente – regele baltilor” (1995), „Dulcea sauna a mortii” (2003).

Pentru filmul „Ilustrate cu flori de cimp”, considerat de critica de specialitate drept un „film surprinzator, original”, lui Blaier i s-a decernat premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).

Profund marcat de disparitia lui Blaier, actorul Ion Besoiu a declarat ca a fost „un camarad perfect, un artist deosebit, un prieten sensibil si un foarte bun pedagog”.

“Un om cu totul special, de o bunatate si o intelepciune iesite din comun”, dupa cum il caracteriza actorul Florin Zamfirescu. Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai apropiati prieteni ai regizorului Andrei Blaier. Locuiau in acelasi cartier, se mai vedeau la “un pahar de vorba”, au facut aceeasi scoala generala, aclasi liceu, ca, in final, sa se intalneasca pe platourile de filmare. Cuvintele lui sunt edificatoare pentru ce a insemnat Blaier pentru maetru: “Acum cateva zile, Alexandru Tocilescu, la inceputul lui iulie, Liviu Ciulei, iar acum, Blaier. Ne cam pleaca regizorii”.

Andrei Blaier va fi inmormantat sambata, la ora 12, la Cimitirul Bellu.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version