AcasăNewsUnde se afla (aproape) toti banii din lume

Unde se afla (aproape) toti banii din lume

V-ati pus vreodata intrebarea: cati bani exista in lumea aceasta?  Evident, multi, veti spune, dar inmultiti suma imaginata de dumneavoastra cu minimum un trilion si, probabil, va veti apropia de o mica parte din valoarea adevarata.

Un fizician american pe nume Randall Munroe, fost angajat la NASA, ne pune la incercare imaginatia si cunostintele noastre despre tot ceea ce stiam despre bani. Dupa ce a realizat diverse sisteme robotice la agentia spatiala a SUA, Monroe a ajuns sa faca benzi desenate, iar una dintre ele, sub forma unui mega-grafic financiar, i-a iesit de minune. Acesta prezinta in amanunt si cu mii de detalii unde se afla, pe ce se cheltuie si ce se poate cumpara cu (aproape) toti banii din lume. Fie ca e vorba de costul unei mese in familie sau al celei mai scumpe inghetate, ori de averile cantaretilor, valoarea unui bombardier, costul campaniei lui Obama sau nota de plata pentru cel de-al doilea razboi mondial,  sumele astronomice prezentate in grafic necesita cateva ore bune pentru a fi studiate cum se cuvine. Noi am ales doar cateva zeci dintre dintre sumele care contribuie la marea avere a lumii, care este estimata la mii de trilioane de dolari.

Zeci, sute, mii, zeci de mii si sute de mii de dolari

Din infografic putem afla ca printre costurile vietii zilnice din SUA se numara o masa cu pui fript, in familie – 14 $, o masa in patru la McDonald`s – 28 $, intretinerea unei pasari – 200 $/an, un Netbook – 250 $, un iPod Nano – 129 $, inghetata Golden Opulence Sundae – 1.000 $, costurile anuale pentru un smartphone – 1.320 $, o Honda Insight – 28.000 $, un Porsche 911 – 91.600 $, rochia de mireasa a lui Kate Middleton – 350.000 $ etc.

Milioane, miliarde, trilioane

Ajungand in ”Liga Mare”, aflam ca Bugatti Veyron, cea mai scumpa masina de serie (mica), costa 2,4 milioane $, Ferrari 250, cea mai scumpa masina vanduta vreodata – 16,4 milioane $, nunta printului William cu Kate Middleton – 80 milioane $, campania electorala a lui Barack Obama – 800 milioane $. De asemenea, aflam ca rapperul Diddy are o avere de 475 milioane $, J.K. Rowling (”mama” lui Harry Potter) – 1 miliard $, ca Burj Khalifa costa 1,5 miliarde $, un bombardier B 2 – 2,5 miliarde $, incasarile totale ale filmului Harry Potter – 21 miliarde $. Totodata, retinem  ca averea lui Carlos Slim Helu, cel mai bogat om al planetei,  este  de circa 74 miliarde $, averea insumata a celor 1.210 miliardari ai lumii – 4.500 de miiarde $, PIB-ul mondial, 62,9 trilioane $, tot ceea ce a produs omenirea de la inceputuri pana in prezent – 2.397 de trilioane $…Iar  acestea reprezinta doar cateva exemple din lista privind localizarea tuturor averilor, costurilor si valorilor existente in acest moment pe glob.

[nggallery id=183]

author avatar
Arpad Dobre
2.994 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger