AcasăNewsUnde cad misterioasele bombe canadiene?

Unde cad misterioasele bombe canadiene?

Uriasa locatie de asamblare a munitiilor si sediul social al General Dynamics-Canada. Cladirile sunt raspandite in scop de siguranta in caz de incendii sau explozii.

Obuze pentru artilerie grea (155 mm) , pentru tancuri (120mm) , rachete, grenade, gloante pentru tragatori de elita se fabrica in patru imense locatii din Canada de catre gigantul General Dynamics. Autoritatile canadiene nu spun unde se duc o  parte din aceste produse.

Uriasa locatie de asamblare a munitiilor si sediul social al General Dynamics Canada Cladirile sunt raspandite in scop de siguranta in caz de incendii sau explozii

La Quebec, compania care trebuia sa vanda blindate Arabiei Saudite s-a specializat in munitii de toate genurile. Imposibil de aflat daca bombele fabricate in sediul General Dynamics din Repentigny  sunt exportate in regatul saudit: nici o baza de date nu listeaza companiile din Canada care exporta aceste produse in strainatate. Peste 1000 de persoane lucreaza la filiala General Dynamics din Quebec, in trei uzine din Repentigny,

 

Fabrica de explozibili din Salaberry de Valleyfield la sud vest de Quebec

In Salaberry-de-Valleyfield si in Saint-Augustin-de-Desmaures, in apropiere de Quebec. Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), General Dynamics este al saselea furnizor militar mondial, cotat la 48 miliarde de dolari la bursa.

 Cine sunt clientii?

 Dar cine cumpara bombele General Dynamics facute la Quebec? Uzinele General Dynamics, raspandite in 24 de locatii, furnizeaza munitii pentru fortele armate americane. Dar, General Dynamics expediaza bombe si in toata lumea, potrivit bancii de informare online a Centrului de cercetare industriala din Quebec, care regrupeaza informatii despre ansamblul sectoarelor de productie.

Uzina de formare a metalelor pentru obuze grenade si munitii din Saint Augustin de Desmaures in apropiere de Québec

Insa aici se si opresc informatiile. Purtatorul de cuvant al Genereral Dynamics, Katherine Claytor, nu a oferit jurnalistilor canadieni (Journal de Montreal) nici o informatie suplimentara, inclusiv daca General Dynamics exporta din Quebec catre Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite.

 La mare secret

Baza de date a SIPRI nu ofera date despre exporturile de munitii din Canada, prea numeroase pentru a fi corect urmarite in fiecare an. La fel si guvernul federal care nu identifica firmele care exporta aceste produse. In august, The New York Times informa ca autoritatile au descoporit logo-ul General Dynamics in apropiere de un autobuz lovit de o bomba saudita care a ucis 54 de persoane. Imposibil de stiut daca proiectilul fusese fabricat in Quebec, maia les ca General Dynamics are zeci de locatii de productie in SUA si in Europa. In perioada 2014-2017, Global Affairs Canada a declarat ca exporturile de munitii, bombe si explozibili militari catre Arabia Saudita au totalizat 10 milioane de dolari, fara a identifica furnizorii.

General Dynamics fabrica si grenade de mana

Canada a anuntat ca va revizui toate vanzarile de arme catre Arabia Saudita ca reactie dupa asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi in consulatul regatului din Turcia.

Tratate doar pe hartie

Anul acesta, Ottawa va adera pe deplin la Tratatul Natiunilor Unite cu privire la comertul de arme dar guvernul nu a oferit un raspuns clar daca acest lucru va schimba ceva pentru furnizorii Arabiei Saudite si a aliatilor sai. Anul trecut, ministrul federal de Externe, Chrystia Freeland, discuta proiectul legii C-47 care va pune in opera Tratatul. ”Guvernul nu va autoriza exportul (…) daca exista un risc substantial ca el sa fie folosit pentru a aduce atingere drepturilor omului”. Tratatul la care va adera Canada interzice nu numai exportul armelor de lupta catre regimurile susceptibile sa violeze drepturile omului dar si ”piese si componente” necesare fabricarii lor. Ministerul canadian de Externe arata ca ”tratatul privind comertul de arme nu abordeaza exportul de aeronave civile”, chiar daca acestea sunt vandute la contractori care le transforma in masini de ucis pentru dictaturi. Proiectul legii C-47 este mut in aceasta chestiune. Lista marfurilor vizate de controalele la export ar putea fi insa modificata prin noi reglementari. Ambiguitatea autoritatilor ii ingrijoreaza insa pe cei care doresc ca firmele canadiene sa nu mai vanda arme Arabiei Saudite si a aliatilor sai in razboiul din Yemen. Tratatul Natiunilor Unite cu privire la comertul de arme este in vigoare de patru ani dar Canada, care l-a semnat, nu-l aplica la ora actuala.

author avatar
Tudor Borcea
595 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger