AcasăNewsUndă verde pentru certificatul verde digital. Vot final în Parlamentul European

Undă verde pentru certificatul verde digital. Vot final în Parlamentul European

certificat verde digitalUndă verde pentru certificatul verde digital. Vot final în Parlamentul European

Certificatul digital al UE privind COVID a fost aprobat, miercuri, definitiv în Parlamentul European. Documentul va facilita călătoriile în spațiul comunitar și va contribui la redresarea economică, spun autoritățile europene.

Certificatul a fost supus la vot în plenul Parlamentului European. 546 de eurodeputați au votat „pentru” și 93 împotrivă. Au fost și 51 abțineri (cetățenii Uniunii). Au fost, de asemenea, 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe), potrivit Mediafax.

Documentul va fi valabil de la 1 iulie, pentru o perioadă de 12 luni. Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulație. În același timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Certificatul digital va fi gratuit

Certificatul verde are date precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte.

Acesta va fi emis gratuit în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Va include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

author avatar
Andreea Vlad
572 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger