AcasăNewsUnda verde pentru cercetarea penala a magistratilor

Unda verde pentru cercetarea penala a magistratilor

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, sa scoata din maneca  ”asul” cel mare. Cu 10 voturi pentru si 8 impotriva s-a votat infiintarea Sectiei care ii va trage la raspundere  pe judecatori si procurori pentru dosarele masluite. Deci, gata cu protocoalele! Gata cu dosare ”tinta”  facute pe baza interceptarilor trucate de ofiterii SRI! ”Campul tactic” devine istorie si va raspunde penal. Sau asa ar trebui. Concret, CSM a avizat favorabil regulametul de infiintare a sectiei speciale de investigare a infractiunilor savarsite de magistratii din Justitie.

”Sperietoarea” judecatorilor si procurorilor, ”sectia pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati trebuie sa devina activa, este imperativa functionarea acestei structuri”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, inaintea sedintei CSM. Astfel ca, infractiunile savarsite de magistrati vor incepe sa fie devoalate si cercetate de acesta sectie care va functiona in cadrul Parchetului General. Mai mult, orice persoana, de exemplu ofiterii SRI care au facut parte din anchetele trucate, vor putea fi cercetati de acest departamet. Sectia va fi condusa de un procuror-sef de sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, numiti in functie de plenul CSM. De asemenea, departamentul va functiona cu un numar de maximum 15 procurori. Numarul de posturi al Sectiei poate fi modificat, in functie de volumul de activitate, prin ordin al procurorului general, la solicitarea procurorului-sef sectie, cu avizul conform al plenului CSM.

Respectarea independentei Justitiei

”Jupanii” care vor decide care judecator a inclinat balanta zeitei legata la ochi pentru un pumn de bani sau care procurori au ”decapat” pentru a ajunge la o ”tinta” (n.r. un demnitar cu functie pentru a fi scos din jocul politic pe baza unor probe insuficiente sau chiar trucate) va fi numit in urma unui concurs care consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specific functiei de conducere respective. Prioritar va fi totusi criteriul privind respectarea independentei justitiei si libertatilor fundamentale. Numirea in functia de procuror sef se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii pentru inca doua mandate.  Revocarea sefului sau a adjunctului se va face de plenul CSM. Motivele contramandarii ar putea fi exercitarea necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau daca acestia au fost sanctionati disciplinar.

author avatar
Ramona Feraru
600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger