AcasăNewsUn zgomot neidentificat la bordul avionului rusesc inaintea exploziei

Un zgomot neidentificat la bordul avionului rusesc inaintea exploziei

Autoritatile egiptene refuza inca sa confirme ipoteza unui atentat terorist

In timpul unei conferinte de presa organizate sambata, la Cairo, anchetatorii egipteni insarcinati cu identificarea cauzelor prabusirii avionului companiei Metrojet, au facut public un nou element: un zgomot nedeterminat la bordul avionului.

Autoritatile egiptene refuza inca sa confirme ipoteza unui atentat terorist

Potrivit conducatorului anchetei egiptene, Ayman el-Mokaddem, ”un zgomot s-a produs in ultima secunda a inregistrarii” Cockpit Voice Rec order, informeaza Rtbf. ”O analiza spectrala va fi facuta pentru a determina originea acestuia”, a adaugat acesta. Insa anchetatorii refuza inca sa arate pe ce pista merg in incercarea de a afla cauzele catastrofei din 31 octombrie, soldata cu 224 de morti.  Ayman el-Mokaddem a precizat ca analiza cutiilor negre a demostrat ca aparatul a fost distrus la 23 de minute dupa decolarea din Sharm el-Cheikh, in timp ce pilotul automat era activat, iar resturile aparatului au fost imprastiate pe 13 kilometri, ”ceea ce coroboreaza la ipoteza unei dislocari in aer”. Ministrul egiptean de Externe, a indicat, sambata, ca ”nicio ipoteza” nu este privilegiata in actualul stadiu al anchetei, desi mai multe surse apropiate acesteia au indicat numeroase elemente care indica ”foarte probabil” ipoteza unui atentat terorist cu bomba, ipoteza sustinuta, saptamana trecuta, de catre servicii britanice si americane. Americanii au spus ca au interceptat convorbiri telefonice intre lideri ai ISIS si jihadisti din Peninsula Sinai care se bucurau in urma catastrofei. Rusia a suspendat deja zborurile catre Egipt iar Washington a cerut aeroporturilor din Orientul Mijlociu sa intareasca controlalele zborurilor catre SUA.

In august, un avion britanic a evitat la limita o racheta egipteana

Un avion britanic al companiei Thomson Airways, cu 189 de turisti la bord, a evitat in luna august o racheta trasa de armata egipteana in timpul unor exercitii, in timp ce se pregatea sa sterizeze la Shamr el-Sheikh. Potrivit Daily Mail, pilotul a reusit sa devieze aparatul si sa-l indeparteze din timp cu 300 de metri distanta de traiectoria rachetei, pe care a observat-o venind direct spre aeronava, in seara de 23 august. Initial doar cinci membri ai echipajului au fost la curent cu incidentul, confirmat de departamentul britanic al Transporturilor.

140 de romani, repatriati din Sharm el-Sheikh

MAE a anuntat ca 140 de cetateni romani, care se aflau in statiunile Sharm El Sheikh si Hurghada, in scop turistic, au fost repatriati, sambata, cu un zbor al unei companii de transport aerian, ”pe fondul situatiei actuale din zona, precum si al masurilor de securitate impuse de autoritatile egiptene la nivelul celor doua aeroporturi, respectiv Sharm El Sheikh si Hurghada, ulterior tragediei aviatice din 31 octombrie”, se arata intr-un comunicat.

author avatar
Tudor Borcea
97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger