AcasăNewsUn suspect arestat in legatura cu atentatul din Istanbul

Un suspect arestat in legatura cu atentatul din Istanbul

Ministrii de Interne Thomas de Maiziere si Efkan Ala s-au recules la locul sangerosului atentat.

Politia turca a arestat un barbat ce ar avea legatura cu atentatul sinucigas comis marti in centrul istoric din Istanbul, soldat cu cel putin zece morti, a anuntat ieri, ministrul turc de Interne, Efkan Ala.

Ministrii de Interne Thomas de Maiziere si Efkan Ala s-au recules la locul sangerosului atentat.

”O persoana a fost plasata in detentie, marti seara, dupa atentat. Ancheta se desfasoara cu meticulozitate si mare atentie”, a declarat Efkan Ala in fata presei, dupa o intalnire cu omologul sau german, Thomas de Maiziere, informeaza RTBF. Pe de alta parte, politia turca a arestat la Antalya trei presupusi membri ai gruparii teroriste Statul Islamic, dupa atentatul din Istanbul. Este vorba de trei cetateni rusi, de la care fortele de ordine au confiscat numeroase documente, potrivit agentiei de presa Dogan, care nu a indicat o legatura intre acestia si atacul din metropola turca. Informatia a fost confirmata de consulul general al Rusiei in Antalya, Alexandr Tolstopiatenko, noteaza Sputnik. Potrivit agentiei Anadolu, in afara de documente, cei trei detineau pusti de vanatoare si arme pneumatice la domiciliile lor. Urmare a operatiunilor desfasurate, marti in sud si sud-estul Turciei, fortele de securitate au arestat 65 de persoane suspectate de afiliere la ISIS. Autoritatile nu au precizat daca aceste arestari sunt legate de atentatul din Istanbul, soldat cu moartea a zece germani si un peruvian, potrivit presei turcesti. Autorul atacului a fost identificat de catre autoritatile turce ca fiind un sirian, nascut in Arabia Saudita in 1988 si membru al ISIS.

Erdogan plateste ”pretul ambiguitatii”

Dupa atentatul din Istanbul, presa franceza i-a cerut, ieri,  presedintelui Recep Erdogan sa-si clarifice pozitia fata de jihadisti. Francezii, pentru care anul trecut a fost un cosmar al atentatelor teroriste, au estimat ca presedintele islamo-conservator al Turciei plateste ”pretul ambiguitatii” si ca tara sa este ”butoiul cu pulbere al Europei”. Potrivit jurnalistilor de la diverse publicatii, islamo-conservatorii aflati la putere au considerat ca jihadistii au fost combatanti eficienti impotriva regimului lui Bashar al-Assad dar si impotriva kurzilor, insa acum Erdogan este tratat ca dusman de ISIS. ”Isi da seama Erdogan de pericol?”, noteaza Figaro, care estimeaza ca presedintele ”trebuie sa se inroleze pe deplin in lupta coalitiei antitero si sa renunte la iluzii si compromisuri”. ”Turcia a jucat mult timp un rol ambiguu in teatrul sirian, intre opozitia regimului Assad si razboiul civil impotriva kurzilor”.

Germania, in stare de soc

Ministerul german de Interne a anuntat, ieri, ca numarul cetatenilor germani ucisi la Istanbul este de zece. Purtatorul de cuvant nu a precizat daca bilantul general al victimelor, zece morti, a fost revizuit, in conditiile in care agentia de presa Dogan indica si un cetatean peruan printre persoanele decedate. Sapte turisti germani sunt spitalizati, cinci fiind la terapie intensiva. In Bundestag, parlamentarii au tinut, ieri, un moment de reculegere in memoria victimelor. Pe twitter, fotbalistul lui Arsenal, Mesut Ozil, german de origine turca, a exprimat sustinere si condoleante iar in Turcia anumite ziare aveau pe prima pagina titluri in limba germana. Intr-o conferinta de presa la Istanbul cu omologul sau turc, ministrul german de Interne a asigurat ca, in faza actuala a anchetei, ”nu exista niciun indiciu ca atentatul ii viza pe turistii germani”.

author avatar
Tudor Borcea
63 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger