AcasăNewsUn server spion al agentiei americane NSA, si in Romania

Un server spion al agentiei americane NSA, si in Romania

Harta publicata de Cryptome.org are multe „lacune”

Cryptome.org a publicat o harta cu tarile unde se afla servere X-Keyscore ale Agentiei americane Nationale de Securitate (NSA) in cadrul ambasadelor SUA.

Agentul fugitiv Edward Snowden daduse deja in vileag posibilitatile de spionaj ale NSA prin  sistemul X-Keyscore si atrasese atentia ca „supravegherea nu se limiteaza doar la servere din SUA”.

Harta publicata de Cryptome.org are multe „lacune”

Romania, „punct de monitorizare”

In 2008, existau 700 de servere conectate in programul X-keyscore si 150 de locuri, dar nu erau trecute „zonele fierbinti”, asa ca acoperirea era mult mai mare. Pe harta, Germania si Romania apar ca doua dintre punctele de monitorizare, dar dezvaluirile recente despre colaborarea masiva a serviciului german de informatii externe BND lasa loc de multe „extensii” a termenului de „punct de monitorizare”. Majoritatea acestor servere se afla instalate la ambasadele SUA, considerate, de specialistii Cryptome.org, „avanposturi pentru colectarea comunicatiilor locale cu ajutorul X-Keyscore, fiind folosite pentru intregul spectru al spionajului in toate formele si deghizarile sale, militar, politic, economic, social”.

Statii de spionaj NSA-Echeleon

Servere de spionaj se mai afla in Franta, Austria, Italia, Spania, Polonia, Belarus si chiar Rusia, se mirau cei de la Cryptome. De ce s-ar mira. O stire de  ieri dezvaluia deplina colaborare in domeniul IT dintre Rusia si SUA, anuntata de ministrul rus al Comunicatiilor, Nikolai Nikiforov, in urma intalnirii cu omologul sau american, Steven VanRoekel! In Marea Britanie existau trei puncte care indicau serverele de spionaj. Putine! Noua tehnologie a NSA de interceptare a tot ce se misca in eter este doar o continuare a celebrei „retele Echelon”, de care vuiau ziarele prin 1988, ca ar intercepta „99,99% din convorbirile globale” si de ale caror informatii beneficiau  Statele Unite, in special, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda ca „receptori secundari”.  Iar inainte de Echelon a fost UKUSA (1946). Doar tehnologia e mai moderna.

author avatar
Adina Mutar
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger