AcasăNewsUn satelit american a detectat explozia zborului Metrojet

Un satelit american a detectat explozia zborului Metrojet

Daca nu au existat eroare umana, defectiune tehnica sau atac cu racheta, o bomba la bord nu este exclusa

Potrivit unei surse oficiale din cadrul Apararii SUA, citata de NBC News, un satelit a reperat in infrarosu o deflagratie la bordul avionului rusesc care s-a prabusit, sambata , in Egipt. Potrivit sursei, avionul s-a dezintegrat la mare altitudine, insa nu exista dovezi ca a fost doborat de o racheta, nefiind exclusa insa ipoteza unui atentat sau a unei bombe in interiorul aparatului.

Daca nu au existat eroare umana, defectiune tehnica sau atac cu racheta, o bomba la bord nu este exclusa

Analiza cutiilor negre a inceput, ieri, in Egipt, a indicat un oficial al Aviatiei civile egiptene, pentru moment cauzele prabusirii avionului companiei Metrojet, soldata cu moartea a 224 de persoane, fiind departe de a fi identificate. Daca luni oficiali ai companiei au exclus o eroare de pilotaj sau o deficienta tehnica a avionului Airbus A 321, ipoteza unui act terorist, in special din partea ISIS, a fost des vehiculata, desi Moscova a abordat cu prudenta subiectul. Insa, o sursa militara americana, citata de NBC News, a informat, luni, ca unul din satelitii de supraveghere americani a detectat explozia aparatului. Avionul s-a dezintegrat la mare altitudine insa ”nu exista nicio dovada ca aparatul s-a prabusit lovit de o racheta”, potrivit sursei citate. Chiar daca aceste afirmatii exclud ipoteza unei prabusiri cauzate de o racheta, ele o mentin pe cea a unui atentat sau a unei bombe plasate la bordul avionului. James Clapper, seful Directiei Nationale de Informatii a SUA, a declarat ca ”nu exista semne pentru moment” ca un act terorist s-ar afla la originea catastrofei, si ca este ”improbabil” ca ISIS sa detina mijloace pentru a dobori un avion comercial. ISIS a revendicat prabusirea aparatului Metrojet.

Expert: ISIS nu emite false revendicari

Wassim Nasr, jurnalist France 24 si specialist in gruparea Statul Islamic a afirmat ca este convins ca aceasta se afla in spatele catastrofei din Egipt, relateaza Rtbf. ”Este o revendicare oficiala din partea ramurei ISIS in Sinai, facuta in acelasi cod ca si restul comunicatelor gruparii”, a spus, ieri, acesta. Potrivit lui Nasr, mesajul a fost difuzat pe canalele obisnuite (Twitter etc), ulterior acelasi comunicat fiind tradus in mai multe limbi si emis de mass-media organizatiei, inclusiv difuzat la radio. ”De mai multe saptamani avertizeaza ca ceva se va produce in Sinai. Sunt foarte scrupulosi in mesaje si, pana acum, nu au revendicat ceva ce nu au comis”, a spus Wassim Nasr.

Moscova neaga orice legatura intre catastrofa si campania antirerorista

Rusia reaminteste ca nu exista nici o legatura intre operatiunile pe care le desfasoara in Siria si prabusirea avionului Airbus A321 in Egipt, a declarat purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de Sputnik. ”Este deplasat sa se emita ipoteze cu privire la o eventuala legatura. Sunt dimensiuni absolut diferite si nu trebuie sa fie facute legaturi intre ele”, a spus Peskov.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger