AcasăNewsUn român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Reacție după ce...

Un român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Reacție după ce a auzit ce leafă are un dascăl în România: ”MIZERABIL”

profesorUn român dezvăluie cât câştigă ca profesor în Austria. Reacție după ce a auzit ce leafă are un dascăl în România: ”MIZERABIL”

Cezar Marksteiner Ungureanu, doctor în etică socială, profesor și preot în Austria, a relatat într-un mesaj postat pe Facebook, în contextul grevei generale din educaţie, despre diferenţele de salarii dintre profesorii din ţară şi cei din vestul Europei.

Acesta a dezvăluit într-o postare publicată pe Facebook că dascălii cu 30 de ani vechime din vestul Europei încasează circa 4.000-5.000 de euro pe lună.

Un profesor din România câștigă cât un debutant din vestul Europei

În România, leafa unui dascăl cu o vechime de peste 25 de ani abia ajunge la 1000 de euro, sub cel al unuia debutant în vestul Europei.

„Despre salariile profesorilor:

Primul meu salariu ca profesor în Austria a fost de aproximativ 1540 euro pe lună. Aici se primesc 14 salarii pe an. Deci am început cu un salariu mai mare decât cel al unui profesor român cu vechime de 30 de ani.

Un profesor cu 30 de ani vechime primește în Austria vreo 4000-5000 de euro pe lună.

Punctul de plecare în cazul grevei profesorilor este următorul: statul român îi plătește pe profesori MI-ZE-RA-BIL. Măriți salariile și lăsați prostiile cu sporuri și alte tâmpenii”, se arată în postarea publicată pe Facebook de Cezar Marksteiner-Ungureanu.

Ofertele Guvernului pentru sindicatele din Educație

Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie.

Pentru profesori şi personalul didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. Sindicatele susţin că oferta este „umilitoare”.

Un profesor debutant câştigă în România 2.500 de lei pe lună. Iar un profesor cu grad I, cu peste 25 de ani vechime, primeşte în jur de 4.500 de lei.

author avatar
Andreea Vlad