Cauta

Un pui de somn peste zi te face mai istet

Mari personalitati istorice preferau, pe parcursul zilei, sa traga un pui de somn. Astazi, cercetatorii spun ca acest obicei e foarte sanatos, ajuta inima si sporeste atentia.

Iata cinci motive pentru care ar trebui sa atipesti cateva minute chiar in timpul zilei:

1. Mai vigilent

Fundatia Americana pentru Somn recomanda un pui de somn scurt, de 20-30 de minute, “pentru o mai mare vigilenta si o mai mare performanta pe parcursul zilei.” Cele 20-30 de minute sunt suficiente si nici nu-ti afecteaza odihna pe timp de noapte.

2. Previne epuizarea

In aceasta lume foarte competitiva principalul slogan este “Munca! Munca! Munca!”. Cu toate acestea, nu suntem facuti sa muncim pana la epuizare, pana in momentul in care ajungem sa ne ignoram starea de sanatate. Obiceiul constant al unei mici sieste incluse in rutina zilnica ii permite organismului sa se refaca. Astfel, te vei elibera de stres si vei avea parte de un nou inceput.

3. Iti creste perceptia senzoriala

Potrivit medicului Sandra C. Mednick, autoare a cartii “Trage un pui de somn – Schimba-ti viata”, acest simplu obicei iti poate restabili sensibilitatea vizuala, auditiva si gustativa. In plus, un simplu pui de somn, prin relaxarea mintii, iti stimuleaza creativitatea si-i permite mintii tale sa formeze noi neuroni.

4. Risc redus pentru aparitia bolilor de inima

Potrivit unui studiu recent, persoanele care isi fac siesta de dupa-amiaza de cel putin trei ori de saptamana sufera de un risc cu pana la 37% mai scazut de aparitie a bolilor de inima. Autorul studiului, cercetatorul Dimitrios Trichopoulos, de la Scoala de Sanatate Publica Harvard din Boston, a declarat ca acest obicei reprezinta “o arma importanta in lupta impotriva mortalitatii coronariene.”

5. Devii o persoana mult mai productiva

Alte numeroase studii medicale au demonstrat ca oamenii devin din ce in ce mai neproductivi odata cu trecerea timpului. Cu toate acestea, un studiu desfasurat in anul 2002 de catre cercetatorii Universitatii Harvard au demonstrat ca un pui de somn de o durata de 30 de minute poate reface productivitatea, aceasta fiind aceeasi cu cea pe care o avem la inceputul zilei.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version