AcasăNewsUn proiect original al societății civile: Asociația de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”

Un proiect original al societății civile: Asociația de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”

Conf. univ. dr. Aurelian Virgil Băluță

Un proiect original al societății civile: Asociația de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”

Importanța domeniului

Puterea unei țări și a unui popor stă în principal în capacitățile economiei naționale, în forța armatei, în coeziunea internă și în relațiile de prietenie externe. La rândul lor, relațiile de prietenie cu alte țări și popoare sprijină dezvoltarea economiei, mai ales în condițiile globalizării. În baza relațiilor cu alte țări se poate extinde cooperarea în știință, cultură, educație, pe orice arie a cunoașterii în general. Având în vedere aceste elemente de referință ne-am gândit și am stabilit să înființăm o asociație de prietenie cu Georgia.

De ce am ales Georgia?

Strict geografic, Georgia este vecină cu România. Dincolo de Marea Neagră, cel mai bun vecin din toate timpurile al poporului român, se află o țară, Georgia, având multe asemănări cu România. Geogia are munți cu peisaje care îți taie respirația prin frumusețe și ieșire la mare cu un litoral pitoresc. 

Georgia este o țară mică, cu vecini puternici și dornici de a reprezenta puteri regionale. Suntem apropiați pe plan spiritual. Georgia este o țară majoritar ortodoxă, cu toleranță maximă față de alte confesiuni. În decursul timpului s-a confruntat, ca și România, atât cu provocările din exterior, cât și cu lipsa de coeziune în interior. Rivalitățile interne au dat de mai multe ori ocazia, la fel ca și în România, forțelor din afară să-i impună o dominație mai ușor sau mai greu de suportat. În prezent face aceleași eforturi ca și România de a-și găsi o cale de evoluție centrată pe independență, valori democratice și economie de piață. Au fost momente în care evoluțiile din Georgia, în principal fermitatea acțiunii către economia liberă, au fost luate ca reper util în România, în special datorită asemenărilor privind stadiul de dezvoltare.

De ce am ales acest nume?

Pe baza cunoștințelor noastre, Antim Ivireanul este cea mai puternică personalitate care simbolizează interacțiunea spirituală dintre România și Georgia.

Ce nevoie socială acoperă asociația?  

Analizând fluxurile de informații am observat că, deși vecin al nostru, Georgia este foarte puțin cunoscută în România. Se vorbește în țara noastră foarte rar despre Georgia. Nu sunt cunoscute personalitățile care au marcat pe diferite planuri istoria Georgiei, dar nici cele din prezent. 

Pentru că orice prietenie se bazează mai întâi de toate pe cunoaștere reciprocă, ne-am propus să acționăm prioritar în acest domeniu, cel puțin în prima etapă. 

Ce vom face imediat?

Obiectivele pe termen scurt ale asociației de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”sunt: 

1.Stabilirea de contacte funcționale ale membrilor asociației cu parteneri din organizații similare locurilor de muncă ale acestora din Georgia ( autorități locale, instituții publice, edituri, universități, licee, mediul de afaceri, societate civilă) și a unui flux de comunicare conform standardelor specifice parteneriatelor din domeniile respective.

2.Difuzarea în mediul online din România a unor informații verificate despre Georgia și dublarea în fiecare semestru a numărului celor care receptează informațiile respective  

3.Sprijinirea mediatică în România a evenimentelor majore ale Georgiei ( în colaborare cu Ambasada Georgiei la București)

4.Inițierea cel puțin a unui parteneriat cu asociații de prietenie cu Georgia din alte țări și cel puțin a unui parteneriat cu o organizație din Georgia având ca obiectiv relații de prietenie cu alte state sau relații internaționale ale Georgiei.

  1. Organizarea unei zile dedicate Georgiei în România cu tematică dedicată.

Ce nu o să facă asociației de prietenie România-Georgia“Antim Ivireanul”

1.Nu vom face politică. În asociație vor fi membrii implicați mai mult sau mai puțin în politică, conform conștiinței proprii, dar nu vor derula activități de acest tip sub brandul asociației de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”.

2.Nu vom înlocui sau încălca strategia oficială de politică externă a autorităților publice din România. Nu vom face nimic din ce s-ar putea intersecta cu acțiunile autoritățlor competente. Avem domeniul nostu propriu de acțiune.

3.Prin activitățile asociației nu excludem relații de prietenie cu nici o altă țară.

Membrii aociației vor putea activa în alte organizații care umăresc prietenia și colaborarea cu alte țări. Prietenia exclude ura, intoleranța, dușmănia. 

 

Vom derula parteneriate cu toate organizațiile interesate. Pentru evenimentul de lansare oficială a asociației din data de 8 februarie 2024 mulțumim spijinului acordat de USH Probusiness și Ambasadei Georgiei în România.

Grupul de inițiativă pentu înființarea asociației de prietenie România-Georgia “Antim Ivireanul”

Alexandra Radu

Aurelian Virgil Băluță

author avatar
Andrei Coman
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger