AcasăNewsUn parlamentar irakian acuza Romania ca vinde munitie pentru ISIS

Un parlamentar irakian acuza Romania ca vinde munitie pentru ISIS

Presedintele Comisiei parlamentare irakiene pentru Securitate si Aparare, Hakim Zamili, i-a cerut premierului Haider al-Abadi sa intervina pentru a opri livrarea de munitie in valoare de 300 de milioane de dolari din Romania catre Statul Islamic. MAE a respins aceste acuzatii ”denigratoare, care  pot afecta relatiile bilaterale romano-irakiene”.

Hakim Zamili are de dat explicatii pentru referiri directe la presupuse legaturi comerciale intre Romania si Statul Islamic

Potrivit site-ului IrakiNews.com, Hakim Zamili i-a cerut, sambata, premierului irakian sa intervina pentru a stopa o tranzactie de 300 de milioane de dolari reprezentand munitie din Romania al carei beneficiar ar fi Statul islamic, contract care ar fi ”finantat dintr-o tara vecina” Irakului, se arata intr-un comunicat al lui Zamili. Ambasadorul Romaniei la Bagdad, Iacob Preda, a negat, duminica, aceste acuzatii. Preda a spus ca ”informatia privind armament romanesc si munitii exportate gruparii ISIS este incorecta”, potrivit aceluiasi site. Preda a adaugat ca ”toate exporturile de armament catre Irak sunt facute cu stiinta Guvernului irakian iar ambasada le inregistreaza”. El a mai precizat ca ”Romania nu furnizeaza armament niciunuia dintre statele invecinate cu Irakul”.

MAE pretinde scuze in mod public

Ieri, MAE a comunicat ca ” Romania respinge cu tarie astfel de afirmatii, care sunt complet nefondate”, solicitand parlamentarului irakian ”sa prezinte scuze in mod public pentru acuzatiile sale nefondate. Acest tip de afirmatii denigratoare pot afecta relatiile bilaterale romano-irakiene”. ”Ambasada Romaniei la Bagdad a intreprins deja demersuri pe langa autoritatile irakiene pentru lamurirea situatiei. Ambasadorul roman a fost primit in regim de urgenta, la 31 ianuarie 2015, de catre presedintele Parlamentului Republicii Irak si a prezentat pozitia autoritatilor romane in acest subiect. Oficialul irakian si-a exprimat regretul fata de faptul ca un membru al parlamentului a facut astfel de afirmatii denigratoare si a dat asigurari ca va lua masuri pentru clarificarea situatiei create. A calificat situatia ca „inacceptabila”. Un demers similar al Ambasadei Romaniei la Bagdad la conducerea Ministerului irakian al Afacerilor Externe este in curs”, a comunicat MAE.

author avatar
Tudor Borcea
524 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger