AcasăNewsUn pachet de țigări ar putea ajunge la 50 de lei în...

Un pachet de țigări ar putea ajunge la 50 de lei în România. Bruxelles vrea prețuri ca în vest

tigariUn pachet de țigări ar putea ajunge la 50 de lei în România. Bruxelles vrea prețuri ca în vest

O nouă Directivă de taxare a produselor din tutun propune dublarea accizei la țigarete, ceea ce înseamnă că prețurile din România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele din vest, la 10 euro/pachet.

Accizele minime ar urma să crească de la 1,80 la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete.

Bruxelles vrea dublarea accizei la tutun

Ceea ce înseamnă că prețurile produselor în România sau Bulgaria s-ar putea apropia de cele mai ridicate din vest, cum ar fi Franța, cu circa 10 euro pentru un pachet -circa 50 lei la cursul actual, față de 22 – 23 de lei, cât costă acum un pachet de țigări.

După aderare, România și Bulgaria au beneficiat de trei ani de derogare pentru alinierea la nivelul minim al accizei (64 euro pe mia de țigarete). Iar în 2011, când s-a schimbat Directiva, opt noi state membre au beneficiat de încă o derogare de trei ani pentru a atinge 90 euro/mie.

Noua majorare, conform Proiectului viitoarei Directive, ar urma să aibă loc în condițiile în care, în țara noastră, pachetul de țigarete este deja un produs scump, raportat la puterea de cumpărare. Conform Eurostat, în România puterea de cumpărare se situa în 2021 la 55,5% din media europeană.

Cea mai mică putere de cumpărare a țigărilor din UE

În 2022, lucrurile s-au înrăutățit. Un studiu al GFK arată că în anul în curs puterea de cumpărare scade la 49%, sub jumătatea mediei europene. Din venitul zilnic disponibil un român poate cumpăra cinci pachete de țigarete, un francez șase, un polonez opt, iar un neamț aproape dublu: 11 pachete!

România a mai trecut printr-o experiență similară: în 2009, autoritățile au mărit acciza excesiv și neplanificat, cu 50%, iar rezultatul a fost că, în 2010 piața neagră a ajuns la un nivel record de 36,2%. S-au înregistrat pierderi bugetare de un miliard de euro, iar contrabanda a devenit subiect prioritar pe agenda CSAT.

Din anul 2020, datorită scăderii contrabandei la un minim istoric, de sub 10%, a unei politici fiscale predictibile și a unui cadru de reglementare fără schimbări radicale, tutunul a devenit cel mai solid contribuabil.

author avatar
Andreea Vlad
1.145 afisari

24 COMENTARII

  1. Sa ajunga ca in vest atunci cand si veniturile tuturor romanilor vor fi ca in vest, nu doar ale specialilor.

        • Vită, tu ragi de „inteligent” ce ești. Spereăm că nu te-ai puit. Și, fac pariu că ești și injectat. Te trădează scrisul.

          • ce πizda mă ti îi tot dai cu vaccinul idi0tule ?
            ești de la oms ?
            marș la m ăta aia sifili tică si intreab-o pe ea.

          • @waxere verner-nic, marș în m_ții mă-tii de-ți bagă a cincea doză direct în tâmplă. Scapă Terra de-un mâncător inutil, după cum bine v-a definit deviantul perciunat de harari.

    • Bruxelles vrea prețuri ca în vest???? Dar salarii ca in vest nu vrea Bruxelles si in Romania?

  2. Dar ce se mai poate ba decide la vatra daca si tigarile sa fie ca la ei cand veniturile nu sunt.Daca nu e in pnnr noul ptogram de guvernare dupa care executa politicienii nostrii,nu conteaza!!Ha,ha,ha!!!

  3. „tutunul a devenit cel mai solid contribuabil”

    -prin shantaj au finantzat printre altele si injectarile,
    ghici unde s-a dus „energia negativa”
    si cum lucreaza aia?

  4. Și ce dacă coana Europa a zis?! Nu-i oprește nimeni pe ai noștri să nu crească acciza. Acciza să fie plătită din banii drei vicepreședinte de care auzim că tocmai a fost mituită de cei din Qatar!

  5. Cresti accize si unde se duc banii? Ca ventilatoare in spitale, s-a vazut in Covidenie, ioc. La benzina la fel…13 km de autostrada intr-un an.

    • Cum unde??? Sper că glumești când pui o astfel de întrebare.
      Păi nu se multiplică, an de an, numărul de asistați la buget? Plus ce mai fură aleșii.

  6. Oricât ar fi de mare prețul țigărilor, cei care fumează nu se vor lăsa de fumat. Nu cred că țigările din zilele noastre se obțin din tutun. Unde se mai cultivă tutun?

  7. Bucurati-va de chestia asta….in Germania curvele se roaga de tine sa-ti faca blowjob pentru 2tigari….asa o sa fie si in Romania….2tigari blowjob….si o cafea full option.In schimb LBGT o sa vrea milioane de euro pe ora…..ca sa plateasca toate costurile
    Sa faca 20de euro pachetul,1Euro tigara.Contrabandistii sa fie toti decapitati si dati la porci

  8. Iar pt.cei cu propuneri cretine,sa fie obligatorie ceaiul de ambrozie.La 100€ ceasca.

  9. British Tabacco al doilea contributor la bugetul de stat. Tare economie!
    Oricum, orice țigară din ziua de azi este o porcărie față de ce se fuma pînă prin 1995. O să-mi cultiv tutun cum fac deja destui. Nu mahorcă sau virginia ci oriental, blond.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger