AcasăNewsUn oficial UE avertizeaza: Republica Moldova, noul punct fierbinte al Europei

Un oficial UE avertizeaza: Republica Moldova, noul punct fierbinte al Europei

Lipsa reformelor, coruptia si incapacitatea autoritatilor de a scoate tara din prapastie sunt riscuri majore ca Republica Moldova sa devina teritoriul unei noi crize de securitate in Europa, a estimat oficialul UE, Thorbjorn Jagland, intr-un articol publicat de The New York Times.

Thorbjorn Jagland le cere politicienilor sa scoata tara din mainile oligarhilor

In articolul respectiv, Jagland recomanda autoritatilor Republicii Moldova sa puna de urgenta in practica reformele economice pentru a evita o criza de amploare. Potrivit acestuia, tentativele de ameliorare a situatiei intreprinse de liderii pro-occidentali veniti la putere in 2009 au fost progresiv reduse ”la neant”, noteaza RIA Novosti. In acest context, secretarul general al Consiliului Europei face un apel catre Chisinau sa traga invatamintele de la situatia din Ucraina pentru a evita un scenariu similar in Republica Moldova. ”In Europa de astazi, forta si stabilitatea unei tari depind de legaturile sale cu democratia si statul de drept. Nu putem uita ca situatia din Ucraina isi are radacinile in profunda dezamagire a populatiei fata de institutiile politice”, a spus Jagland. Autoritatile moldovene trebuie sa acorde o importanta majora luptei anticoruptie, intaririi sistemului bancar si protectiei sistemului judiciar de ingerinte politice.

Noul guvern al Republicii Moldova a fost investit in 30 iulie iar la inceputul acestei luni, premierul Valeriu Strelet a facut un apel pentru reluarea relatiilor Moscova-Chisinau, deplangand o ”lipsa de intelegere reciproca” intre cele doua tari. Anul trecut, Rusia a renuntat la regimul de liber-schimb cu Republica Moldova urmare a semnarii unui acord de punere in practica a unei zone de liber-schimb intre Moldova si UE, guvernul rus introducand taxe asupra produselor importate de Republica Moldova conforme tarifelor uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. Anterior , Rusia si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la instituirea unei zone de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana . Potrivit Moscovei , acest lucru ar putea duce la un aflux necontrolat de bunuri pe piata rusa .

author avatar
Tudor Borcea
430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger