AcasăUtileMeteoUn nou ciclon polar peste România. Prognoza ANM pentru Crăciun

Un nou ciclon polar peste România. Prognoza ANM pentru Crăciun

(sursa foto: ziarmm.ro)

Crăciunul se apropie cu pași tot mai repezi, cei mai mulți ți-au făcut deja planurile pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Și mai toată lumea vrea să afle dacă, totuși, sunt șanse să ningă de Crăciun.

Cele mai noi vești despre vremea din perioada următoare vin de la vârful Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Se anunță noi schimbări ale vremii. Și un nou ciclon polar care va ajunge zilele următoare și în România, care se așteaptă să aducă vreme rece. Dar și precipitații, inclusiv ninsori, la munte.

Până să ajungă ciclonul polar în România, pe la mijlocul acestei săptămâni, un alt fenomen va fi remarcat în peisaj.

Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM, a anunţat, la Antena 3, la ce să ne așteptăm din partea vremii.

„Întâi începem cu vești bune pentru următoare trei zile. Vestea bună pentru cei care nu iubesc în mod deosebit temperaturile foarte scăzute, pentru că deocamdată următoarele trei zile vom fi influențați de o formațiune de presiune ridicată. Putem suferi pentru că iarna presiunea poate fi foarte ridicată, pentru că aerul rece are tendința să se așeze în straturile mai joase și se determine creșterea presiunii.

Presiune mai ridicată înseamnă de altfel în zonele joase, cum este și cazul Bucureștiului, nu neapărat o vreme constant frumoasă. Înseamnă și probabilitate de ceață la sfârșitul nopților, în primele ore ale dimineților înseamnă condiții de polei, dacă cumva ceața aceea provine dintr-o masă de aer mai umedă. Înseamnă și o vreme frumoasă cu un cer care poate fi mai mult degajat sau chiar senin în zonele montane”, a explicat Georgescu.

Când ar urma să „lovescă” ciclonul polar

De la jumătatea săptămânii, vremea ar urma să se răcească, odată cu pătrunderea ciclonului polar și a unei mase de aer rece. Sunt așteptate precipitații, inclusiv ninsori – la munte, dar nu atât de importante cât să aducă depuneri semnificative, adică să apară straturi de zăpadă consistente, reiese din precizările specialistului ANM. Așadar, par să nu existe șanse să vedem strat de zăpadă ca în anii trecuți, când în peisajul de Crăciun erau nămeți și copiii se puteau bucura de joaca în zăpadă.

„Așteptăm însă de la jumătatea săptămânii o pătrundere rece, ciclonul polar dinspre Oceanul Atlantic, din nou un alt ciclon sau un nou ciclon care urmează să afecteze mare parte continentului.

În jumătatea de nord a țării aerul acesta foarte rece se manifestă mai ales în straturile mai înalte, deci mai ales la munte. Este posibil ca sfârșitul de săptămână sau partea săptămâni, chiar sfârșitul de săptămână, perioada de Crăciun să aducă o vreme mai rece.

Nu aduce neapărat și un strat consistent, nici măcar în zona montană. Să nu uităm că ploile din săptămâna care a trecut au făcut ca stratul aproape să nu mai fie pe la munte. Episodul pe care îl așteptăm acum posibil să aducă precipitații mai ales pe partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Poate niște ninsori și pe la munte, dar repet, nu acela care să genereze un strat de zăpadă mult dorit”, a precizat oficialul ANM.

Vremea în perioada Crăciunului

Conform precizărilor directorului de prognoză de la ANM, săptămâna viitoare, cea în care vom sărbători Crăciunul, vremea va fi rece, dar foarte probabil nu se va putea vorbi despre o răcire „spectaculoasă”.

„Acele 3 zile cu temperaturi ridicate pe care le așteptăm în această săptămână (…) aduc temperaturi cu mult mai ridicate decât ar fi normal pentru a doua parte a lunii decembrie, mai ales pe partea de est a teritoriului, aceea care va fi probabil lipsită complet de precipitații. Ceva precipitații slăbuțe pe partea de nord-vest, centru.

În rest un deficit de precipitații. Repet, presiune ridicată înseamnă lipsă de precipitații. Săptămâna viitoare, cu Crăciunul, temperaturi mai reci, dar e posibil ca în medie, răcirea să nu fie chiar spectaculoasă.

Vor fi variații de la o zi la alta, vor fi precipitații mai consistente în centru. Acum totul depinde de cât de mult se lasă acel ciclon dinspre nordul Europei, cât de mult coboară înspre țara noastră.

În cazul în care masa de aer rece va reuși să ajungă și pe partea de sud a țării, posibil și pe aici precipitații mai puțin importante decât în celelalte regiuni, dar și temperaturi ceva mai scăzute decât cele pe care le anticipăm”, a explicat Georgescu.

Cum va fi vremea la începutul noului an

Directorul de prognoză de la ANM a anunțat și la ce ne-am putea aștepta din partea vremii la începutul anului viitor. Și anume, că în primele zile din ianuarie 2024 vremea va fi schimbătoare. Și din nou va exista posibilitatea să apartă precipitații.

„Primele zile ale lunii ianuarie pot aduce o vreme schimbătoare însemnând pe de o parte posibilitatea de precipitații din nou, mai ales vest-nord-centru, pentru că în continuare influența este mai degrabă dinspre partea de nord a Europei decât dinspre baza, adică înaintează acel ciclon.

Este posibil să fie și două unde separate de o ușoară încălzire între ele. Deci, repet, ne așteptăm mai degrabă la o vreme schimbătoare care să se concretizeze în medie prin acest ușor excedent de precipitații în partea de vest, nord-centru și continuarea tendinței de a rămâne peste normalul perioadei.

Lunile ianuarie şi februarie sunt luni de iarnă. Aici este o anomalie, deci diferența față de ce ar trebui să fie în medie, ori media este foarte scăzută în aceste două luni, deci un pic peste, dar nu înseamnă neapărat o vreme de primăvară”, a precizat Florinela Georgescu, la postul TV amintit.

author avatar
Andrei Coman
766 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger