AcasăNewsUn nou acord cu FMI, singura solutie pentru Romania in calea „Grexit”...

Un nou acord cu FMI, singura solutie pentru Romania in calea „Grexit”

Guvernele tarilor din Euorpa de Est se pregatesc pentru impactul dur cauzat de previzibila iesire a Greciei din zona euro. Autoritatile de la Bucuresti au o solutie „,miraculoasa” pentru „Grexit”: un nou acord cu FMI.

Potrivit unei analize publicate de Wall Street Journal (WSJ), guvernele statelor din Europa de Est se considera pregatite pentru impactul cu „Grexit”. WSJ atrage insa atentia ca regiunea este vulnerabila. Astfel, Ungaria este supraindatorata, Bulgaria depinde de exporturile catre Grecia, iar Romania ar trebui sa-si faca mari griji din cauza numarului semnificativ de banci grecesti existente pe piata romaneasca.

„Adeverinta de sanatate” financiara

Ponta crede ca o „adeverinta” de la FMI ar face Romania mai vandabila pentru investitori

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta se arata increzator in fortele Romaniei de a depasi cu brio momentul „Grexit”. Seful guvernului sustine ca Romania ar putea cere in continuare asistenta de la UE si de la FMI, dupa incheierea acordului de tip preventiv, in martie 2013. „Cred ca nu ar fi rau sa continuam sa avem un aranjament de precautie cu institutiile financiare internationale. L-am putea folosi drept o <adeverinta de sanatate>, pe care am prezenta-o pietelor pentru a obtine finantare”, a aratat premierul. Cat priveste adoptarea euro, Ponta a admis ca mai avem cale lunga. „Speram doar ca criza din zona euro va fi istorie in 2015, iar atunci, daca Romania va fi pregatita, ne vom gandi la aderare. Realist vorbind, ar trebui ne referim la aceasta data doar ca o dorinta, nimic mai mult”, a spus Ponta.

author avatar
Arpad Dobre
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger