AcasăNewsUn membru al Partidului Baath a dezvaluit pentru „National” cum a fost...

Un membru al Partidului Baath a dezvaluit pentru „National” cum a fost vanduta Siria prin negocierile secrete de la Doha

Noua conducere siriana trebuie sa renunte la portul Iskanderun

„La Doha, Qatar, opozitia din Siria a fost presata sa semneze un acord  secret, prin care renunta la unele teritorii si la interese majore ale tarii”, spune un membru al Partidului Baath.

Moaz al-Khatib, liderul coalitiei opozitiei siriene, semneaza la Doha un acord ca va uni toate factiunile

„Compromisurile pe care opozitia din Siria le-a acceptat pentru a fi ajutata sa-l dea jos pe presedintele Bashar al-Assad se incadreaza la tradare fata de tara!”

„Planul Doha submineaza revolutia siriana”

Desi adjunct al lui Khatib, Riad Seif este preferat de aliati

La inceputul lunii noiembrie, la Doha, Qatar, s-a nascut „legitim” un nou grup sirian de opozitie: Initiativa Nationala Siriana (INS), sub conducerea lui Riad Seif.

Noua conducere siriana trebuie sa renunte la portul Iskanderun

SUA hotarase sa nu mai sprijine Consiliul National Sirian (CNS), cu sediul la Istanbul, pentru ca acesta esuase in incercarea de a aduce sub aceeasi „umbrela” toate factiunile opozitiei, interne si externe. CNS a esuat, in primul rand, sa preia controlul asupra Armatei Siriene Libere, ceea ce nu e de mirare, din moment ce fostul lider, Abdel Basset Seida, era cetatean suedez, kurd de origine. „Se urmarea aceeasi strategie ca in Irak, sa se puna la conducere kurzi, pentru ca sa se justifice ulterior ramanerea armatelor aliate cat mai mult, sa se implementeze noua ordine”, ne spune interlocutorul nostru. Seida s-a straduit sa execute comenzile SUA, tocmai de aceea nu a fost luat in seama de adevarata opozitie siriana si nici de Armata Siriana Libera. Pana la urma, Hillary Clinton a trebuit sa admita:„Vrem sa subliniem ca CNS nu mai este un lider vizibil al opozitiei siriene”. La Doha, fiindca tot erau acolo, CNS si INS s-au unit intr-o coalitie a revolutiei, incercand sa fie recunoscuta ca „un guvern in exil”, din care CNS a capatat doar 15 din cele 50 de „fotolii guvernamentale”.  Franta s-a grabit sa recunoasca „guvernul”, SUA a zis „pas”! Printre membrii marcanti ai INS, „guvernanti in exil”, se numara fostul premier Riad Hijab, care a fugit in august, fondatorul si liderul Fratilor Musulmani din Siria, Ali Sadreddine al-Bayanoun, si ideologul religios Sadiq Jalal al-Azm. CNS, la inceput, a considerat ca „planul Doha  submineaza revolutia siriana”, dar, pana la urma, a acceptat ceea ce au impus tarile „prietene”. „Qatarul isi face jocul chiar sub nasul nostru si nu ne e clar daca vrea acelasi lucru ca si noi”, a declarat enigmatic ministrul britanic de Externe, John Wilkes, dupa incheierea  „summitului” de la Doha.

Cedari de teritorii si de interese suverane

Probabil facea referire la negocierile secrete care au avut loc dupa formarea Coalitiei Nationale a Fortelor de Opozitie din Siria si despre care ne da amanunte interlocutorul nostru, membru al Partidului Baath. Negocierile s-au derulat sub conducerea seicului Hamad bin Jassim al-Thani, premier si, totodata, minstru de Externe al Qatarului. Au fost prezenti noul lider al opozitiei siriene, Riad Seif, ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Seicul Abdullah bin Zayed bin Sultan al Nahyan. „In primul rand, asa-zisa opozitia siriana s-a angajat sa semneze un acord cu SUA prin care se va angaja ca nu va face decat demersuri politice in privinta retrocedarii Inaltimilor Golan. In al doilea rand, Siria s-a angajat sa renunte la orice pretentie teritoriala asupra portului Iskanderun si asupra altor localitati din provincia Hatay, Turcia, pe motiv ca acestea sunt locuite de populatie in majoritate turca. Asta dupa ce, in 1938, armata turca a expulzat cea mai mare parte a populatiei de origine araba, care era majoritara, si armeana. Cedarea de teritorii care apartin de drept Siriei este o tradare fata de tara”, spune interlocutorul nostru. „La punctul 3, noii „guvernanti” au promis expulzarea din Siria a membrilor PKK (n.r. Partidului Muncitorilor din Kurdistan) si a celor cautati de tribunale internationale. Iar la punctul 4, si poate cu acesta ar fi trebuit sa incepem, opozitia a promis  ANULAREA TUTUROR ACORDURILOR CU RUSIA SI CHINA PRIVIND EXPLOATAREA GAZELOR DIN MEDITERANA, A PETROLULUI SI A FOSFATILOR. Asta e adevarata miza a razboiului,  care vizeaza Fasia Gaza, Liban, Siria si Iranul. Prin acordul secret, opozitia siriana se obliga sa permita Qatarului constructia unei conducte de gaze pana in Turcia, apoi spre Europa. Ar mai fi doua puncte importante, din acord: Turciei i se va permite construirea unei conducte de apa, care sa treaca prin Siria, de la Eufrat pana in Israel, ca tot par acum ca sunt dusmani, de ochii lumii, si ultimul, opozitia siriana va da in exclusivitate Qatarului si Emiratelor Arabe Unite contractele de reconstructie dupa razboi.”

„In loc de Partidul Baath, forma extrema de Sharia”

„Marea problema a complotistilor este Armata Siriana Libera (ASL)”, ne spune interlocutorul nostru, membru al Partidului Baath. „ASL il recunoaste ca autoritate spirituala pe seicul Adnan al-Arouri, liderul salafistilor, care a cerut uciderea lui Bashar al-Assad doar pentru ca e reprezentant al „sectei” alawi. Toti comandantii ASL sunt suniti si au ca unic tel, in alianta cu frontul jihadist, distrugerea Partidului Baath, care este un partid de stanga, si punerea in loc a unui regim confesional sunit-wahhabit. Adica forma radicala a Shariei. Astfel, dupa caderea lui Bashar, Siria ar putea deveni o a doua Libie, cu grupari jihadiste care lupta in continuare pentru a implementa forma extrema de Sharia. In contra intereselor SUA, evident, doar se stie ce s-a intamplat in Benghazi.”

Cititi si: Dezvaluiri in exclusivitate ale unui membru Hamas despre razboiul din Gaza

author avatar
Adina Mutar
816 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger