AcasăNewsUn kurd, ales presedinte al Consiliului National Sirian

Un kurd, ales presedinte al Consiliului National Sirian

Kurdul Abdel Sayda, reprezentant legitim al tuturor sirienilor

Abdel Basset Sayda a fost ales noul lider al Consiliului National Sirian (CNS), principala coalitie de opozitie fata de regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Kurdul Abdel Sayda, reprezentant legitim al tuturor sirienilor

Consiliul, cu sediul la Istanbul, adopta „modelul irakian”, in care kurzii au ocupat pozitiile-cheie ale opozitiei fata de Saddam Hussein si, ulterior interventiei armate, functii importante in stat.

Acest „model” are ca efect necesitatea stationarii indelungate in tara respectiva a trupelor militare straine, care trebuie sa asigure stabilitatea. Abdel Basset Sayda a fost unicul candidat si a fost ales presedinte al CNS dupa ce Burhan Ghaliun a demisionat. Acesta fusese criticat pentru ca le-ar fi permis Fratilor Musulmani sa ocupe un loc prea important in cadrul CNS si pentru lipsa de coordonare intre Consiliu si „militantii de pe teren”, luptatori islamisti de care rareori se pomeneste in stiri. Abdel Sayda este doctor in filosofie si a trait in exil in Suedia. Pana in prezent, a ocupat functia de presedinte al biroului pentru drepturile omului din cadrul CNS.

author avatar
Adina Mutar
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger