AcasăNewsUn joint pentru metroul din New York

Un joint pentru metroul din New York

Taxarea canabisului legal ar aduce municipalitatii 670 de milioane de dolari anual

Metroul din New York se afla in stare proasta iar taxarea canabisului legal ar putea subventiona reperatiile necesare pentru modernizarea acestei infrastructuri folosita zilnic de aproximativ cinci milioane de persoane.

Taxarea canabisului legal ar aduce municipalitatii 670 de milioane de dolari anual

Locuitorii din New York se plang mereu de aglomeratia si de trenurile care intarzie, dar si de starea invechita a metroului din metropola americana. Alesii locali vor sa scoata din buzunar o solutie: legalizarea marijuanei pentru consum recreativ si taxarea vanzarilor legale, astfel ca sume preconizate ca importante sa fie reinvestite in proiecte publice, mai ales ca zece state americane au legalizat canabisul. Mai ales ca democratii sunt majoritari in consiliul municipal, ceea ce ar face mai usoara legalizarea canabisului. Democratii se gandesc sa inainteze aceasta solutie bazandu-se in special pe un studiu al unui specialist in urbanism, Mitchell Moss, intitulat ”O noua sursa de venit pentru transportul in comun: legalizarea si taxarea canabisului”. Responsabilii MTA, autoritatea care gestioneaza metroul din New York, estimeaza costul modernizarii retelei si trenurilor la 40 de miliarde de dolari in decurs de zece ani. Potrivit calculelor lui Mitchell Moss, taxarea canabisului legal in New York ar putea genera aproximativ 670 de milioane de dolari anual. Pare insuficienta pentru metrou dar este insa una din sursele de venit examinare in prezent de un grup de experti, o alta fiind punerea in aplicare a unei taxe de congestionare a traficului, cum este cazul in Londra. Anul trecut, in Colorado, impozitele si taxele pe vanzarile legale de canabis au generat 247 milioane de dolari care au fost reinvestiti in scoli, sanatate publica si transport in comun. Initial opus legalizarii canabisului, guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, si-a schimbat opiniile si un proiect de lege in acest sens urmeaza sa fie prezentat la inceputul anului viitor.

Cartele incarcate cu PET-uri

Un proiect al municipalitatii din Istanbul pentru favorizarea reciclarii obiectelor din plastic a fost pus in functiune la metroul capitalei economice a Turciei. La intrarea pe peroane, mai multe dispozitive au fost instalate in care oamenii arunca sticle din plastic primind in schimb credit pe cartela de calatorie. Sistemul este abia la inceput iar pentru a atinge 2,6 lire turcesti cat costa o calatorie cu metroul, trebuie colectate 86 de sticle din plastic, dar locuitorii din Istanbul cred ca este un inceput bun, decat sa le arunce la gunoi. In Turcia, tara unde gestiunea deseurilor lasa de dorit, autoritatile fac acum eforturi sa sensibilizeze populatia in reciclarea deseurilor , in conditiile in care doar 11% din cele 21 de tone de deseuri produse in fiecare an in Turcia sunt reciclate. In medie, o punga de plastic este folosita doar 12 minute in Istanbul. Dupa 12 minute, devine deseu. Ca sa dea exemplu, sotia presedintelui Turciei, Emine Erdogan, si-a instruit personalul de la palatul prezidential pentru a tria deseurile.

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger