AcasăNewsUn grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destramarea...

Un grup de deputati rusi cere judecarea lui Mihail Gorbaciov pentru destramarea URSS

Un grup de deputati rusi a cerut, joi, deschiderea unei anchete penale impotriva fostului presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, care pare sa fie, indirect, responsabil si pentru situatia din Ucraina, ca urmare a destramarii URSS, in 1991.

„Toti mortii de la Kiev vor fi pe constiinta celor care se aflau la Kremlin in 1991 si care au sustinut destramarea acestei mari tari”, a declarat deputatul nationalist Mihail Degtiarev, la postul de radio Ecoul Moscovei. Acesta a facut referire la cele aproximativ o suta de persoane ucise in reprimarea protestelor care au dus la demiterea presedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici, in februarie.

Mihail Degtiarev si alti doi deputati ai partidului pro-Kremlin Rusia Unita precum si alti doi reprezentanti in Parlament ai Partidului Comunist au semnat solicitarea trimisa in acest sens. Mihail Gorbaciov, in varsta de 84 de ani, „este un batranel, nimeni nu-l va trimite in spatele gratiilor, dar fara acest proces nu vom putea progresa nici ca tara si nici ca natiune”, a subliniat deputatul.

In replica, Mihail Gorbaciov a declarat ca responsabilitatea pentru destramarea URSS apartine deputatilor din Parlamentul sovietic care au aprobat dezintegrarea Uniunii Sovietice, pronuntata contrar opiniei sale, de catre Boris Eltin, presedintele rus, si omologii sai aflati in acel moment la conducere in Ucraina si Belarus.

Foto: cotidianul.ro

author avatar
Alina Costache
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger