AcasăNewsUn grevist a lesinat la Oltchim, in cea de-a treia zi de...

Un grevist a lesinat la Oltchim, in cea de-a treia zi de proteste -VIDEO

(foto: business24.ro)

Aproximativ 300 de salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea continua miercuri protestele. Unul dintre angajatii aflati in greva foamei a lesinat.

(foto: business24.ro)

Barbatul care s-a simtit rau a fost dus la infirmeria Oltchim, pentru ingrijiri medicale. In tot acest timp ceilalti cinci muncitori care au intrat luni in greva foamei au continuat sa-si manifeste nemultumirile, potrivit realitatea.net.

In ciuda temperaturilor scazute si a ploii, muncitorii au iesit pentru a treia zi consecutiv in fata pavilionului administrativ, pentru a-i cere premierului Victor Ponta sa vina si sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile. Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „USL, nu uita, ai sa pierzi pe mana ta!”, „Ponta, nu ne mai minti, Vrem ca la Oltchim sa vii, Vrem salariile la zi” sau „Vrem plata salariilor”.

„Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro necesara pentru repornirea combinatului. Acesta este capitalul de lucru total. Angajatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie. Protestatarii cer in continuare ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea si sa explice ce se intampla cu Oltchim si cu locurile de munca de aici”, a declarat liderul sindical interimar Corneliu Cernev.

Protestele angajatilor de la Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei.

Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca la acea data functiona 25-30 % din combinatul Oltchim, adica lucrau aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 %.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

author avatar
Alina Costache
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger