AcasăNewsUn expert UE recomanda suspendarea extradarilor catre Romania

Un expert UE recomanda suspendarea extradarilor catre Romania

Bucurestiul nu isi respecta obligatiile privind reformarea justitiei si nu demonstreaza clar separatia puterilor in stat, arata un raport elaborat de un expert in afaceri europene, Gary Cartwright, el recomandand suspendarea extradarilor catre Romania pana la remedierea problemelor.

„In acest raport, discutam problema reformelor judiciare si penale solicitate Romaniei inaintea aderarii la UE, dar care in realitate nu au fost aplicate deloc. Drept rezultat, tara inca este afectata de un sistem corupt si partinitor care este in principal domeniul serviciilor de informatii, mentinand retele si practici specifice perioadei sovietice, cu un sistem de justitie corupt si conditii pentru detentie care nu suporta comparatie cu cele ale oricarei alte natiuni dezvoltate din secolul 21”, arata raportul realizat de Gary Cartwright, precizand ca sunt prezentate studii de caz care „evidentiaza caracterul politizat al sistemului judiciar din Romania”.

Justitie in stilul Romaniei

„De asemenea, prezentam situatia din penitenciarele Romaniei. In timpul scrierii acestui raport, a fost primita o informatie despre un detinut roman care suferea de afectiuni mentale severe si avea dizabilitati fizice si care a fost extradat din Marea Britanie in Romania, unde a murit in detentie pe 2 ianuarie 2018”, precizeaza autorul raportului. „La fel ca orice alt stat aspirant, Romania era obligata sa indeplineasca standardele UE in diverse domenii, mai ales in cazul reformelor judiciare si penale, domenii in care fusesera formulate preocupari deosebite. Cu toate acestea, pe parcursul evolutiei procesului de aderare, a devenit evident ca sunt doar schimbari mici. In 2004, in contextul apropierii perspectivei aderarii, au fost exprimate preocupari de catre Parlamentul European, de catre Comisia Europeana, iar, dupa cum aratam, Curtea Europeana a Auditorilor s-a opus in 2006 admiterii Bulgariei si Romaniei in UE. Problemele semnalate in 2004 inca erau evidente atat pentru Parlamentul UE cat si pentru Comisia Europeana in 2006, dupa cum vom arata cu documentele de lucru ale ambelor institutii. Cu toate acestea, aderarea a urmat la 1 ianuarie 2007, din ratiuni de oportunitate politica, si vom arata ca de la acea data sistemul penal a fost vizat de critici puternice si constante de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si, mai recent, de catre Inalta Curte judiciara a Angliei si Tarii Galilor”, constata raportul intitulat „Justitie in stilul Romaniei – corupta, politizata, nereformata”, informeaza site-ul EUToday.net. Raportul contine un capitol intitulat „Coruptia serviciilor de securitate din Romania” in care denunta presupusa „influenta” exercitata de SRI asupra „DNA si sistemului judiciar”, inclusiv mentinerea practicii interceptarilor telefonice in investigatii de coruptie. De asemenea, raportul observa ca exista o investigatie a unei comisii parlamentare asupra activitatilor SRI. De asemenea, Raportul denunta practica detentiei preventive si conditiile din penitenciare, considerate „inumane si degradante”.

Concluziile autorului raportului, Gary Cartwright

„Romania a esuat in mod clar sa se conformeze obligatiilor asumate liber privind reformarea justitiei, inainte si dupa aderarea la UE”;
Romania „a esuat sa demonstreze separatia puterilor – intre autoritatile executive, agentiile de aplicare a legilor si justitie”;
Romania „a fost criticata puternic pentru modul in care trateaza suspectii inaintea si in timpul detentiei”;
Romania „a fost vizata de hotarari negative ale Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din cauza conditiilor din penitenciare si modului in care sunt tratati detinutii”.

Gary Cartwright, fost functionar in cadrul Parlamentului European, in prezent editor al publicatiei EUToday, recomanda introducerea unui „moratoriu in privinta extradarii in Romania a suspectilor pana cand CEDO stabileste ca sistemul penal roman indeplineste in totalitate standardele UE” si „reevaluarea la nivelul UE si al statelor membre a raspunsurilor oficiale la Mandatele europene de arestare emise de Romania”.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger