AcasăNewsUn cutremur de 7 grade a panicat Chile: 7.000 de persoane, evacuate...

Un cutremur de 7 grade a panicat Chile: 7.000 de persoane, evacuate de pe litoral

Un cutremur puternic, cu magnitudinea cuprinsa intre 6,4 si 7,2 potrivit diferitelor institute, a afectat duminica seara centrul statului Chile, provocand ranirea catorva persoane si evacuarea preventiva a 7.000 de oameni pe litoral, desi oficial nu s-a emis risc de tsunami.

Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit Biroului National pentru Urgente (ONEMI), erau vizate de evacuarea litoralului in Maule, o regiune cu statiuni balneare situata la 300 de kilometri sud de Santiago. Seismul, cu magnitudinea 7,2 potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), s-a produs la 22.37 GMT (1.37, ora Romaniei), la 32 de kilometri de orasul Talca, la o adancime de 30 de kilometri. Serviciul seismologic din Chile a masurat o magnitudine de 6,4.

Cutremurul „nu intruneste caracteristicile necesare pentru a genera un tsunami pe coastele din Chile”, a subliniat Onemi in mai multe buletine consecutive. Totusi, directia regionala din Maule a „decis sa efectueze o evacuare preventiva in zona de litoral a regiunii, din cauza observarii unei retrageri a marii”.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andres Chadwick, a subliniat ca evacuarea avea caracter pur preventiv si ca „observarile vizuale” privind retragerea marii „nu sunt confirmate de date tehnice” ale Serviciului hidrografic al Marinei, nici de organismele internationale.

Seismul, care a fost simtit aproape un minut, a determinat sute de persoane sa iasa pe strazi la Talca, un oras cu circa 200.000 de locuitori. Cutremurul a fost resimtit si in capitala tarii, Santiago. Anterior, ministrul de Interne, Rodrigo Hinzpeter, a evocat intr-un prim bilant „cateva indicii de persoane ranite, din nefericire, de caderea unor bucati de pereti”.

Andres Chadwick a mentionat decesul unei persoane, in urma unui infarct, la Parral, dar nu a confirmat vreo legatura cu seismul. ONEMI a evocat la randul sau trei raniti, unul intr-un accident de circulatie si doi dupa caderea unei bucati dintr-un tavan.

Presa a relatat despre intreruperea electricitatii in sectorul Talca si la Constitucion si despre probleme cu conexiunile telefonice din cauza numarului mare de apeluri dupa seism.

author avatar
Ciprian Purice
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger