AcasăNewsUn cioban din Hunedoara a devenit somer la 95 de ani dupa...

Un cioban din Hunedoara a devenit somer la 95 de ani dupa ce s-a desfiintat stana

Un cioban in varsta de 95 de ani din localitatea hunedoreana Valcelele Rele, care are contract de munca doar din anul 2008, desi lucreaza de 70 de ani, a devenit somer, incepand de joi, dupa ce a fost trimis in somaj de catre proprietarul turmei de oi.

Stefan Grosu este cioban de peste 70 de ani, insa numai din anul 2008 a fost angajat cu carte de munca de proprietarul unui turme de oi, pentru o stana din localitatea Ciula Mare, din Tara Hategului, in judetul Hunedoara. Batranul a fost trimis in somaj dupa ce turma de oi a fost dusa la campie pe timp de iarna, urmand sa fie reangajat in luna aprilie. Stefan Grosu a mers la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara pentru a-si depune actele de somaj si pentru a beneficia de banii de somaj.

„La 91 de ani mi-a facut proprietarul stanei unde am inceput sa lucrez carte de munca. Luna trecuta, dupa ce oile au plecat la campie, mi-a spus ca ma trimite in somaj pe timp de iarna si in primavara, inainte de Paste, cand se intorc oile, ma reangajeaza. Cand m-am dus la birourile de la somaj sa-mi fac actele si-au facut cruce. Au tot dat la telefoane la juristi ca sa vada daca am dreptul la somaj. Pana la urma azi (joi – n.r.) am fost sa-mi pun viza pe carnetul de somaj”, a declarat Stefan Grosu.

Angajatii institutiei nu au stiut initial daca acesta are sau nu dreptul la bani de somaj, dar ulterior s-au informat, iar de joi a primit carnet de somer, urmand sa beneficieze si de 400 de lei lunar. „Am ramas surprins cum un om la peste 90 de ani cum e el vrea in somaj. Indeplineste toate conditiile legale sa ia somaj si nu are vechime de pensionare. Oricum, el vrea sa fie reangajat si spera ca in lunile urmatoare sa fie reangajat cioban”, a declarat directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi.

„Prima oara l-am angajat pe fiul lui si i-am facut acte de munca. Apoi mi-a spus si batranul ca vrea si el acte. I-am facut carte de munca, insa pe timp de iarna a fost mai greu si e mai putin de lucru, asa ca pe batran l-am trimis in somaj. M-a cautat si mi-a spus ca lui nu-i place sa stea acasa si sa-l reangajez ca sa vada de oi. O sa incerc sa-i fac din nou actele in luna aprilie. Se tine foarte bine pentru un om de varsta lui”, a spus, la randul sau, cel care l-a angajat pe batran, Emil Parau, un om de afaceri din Valea Jiului are o stana cu peste o mie de oi.

Cei care il cunosc pe ciobanul de 95 de ani spun ca acesta este „sprinten ca o caprioara” si ca se pricepe ca nimeni altul sa struneasca turma si sa trimita cainii sa intoarca oile la stana.

author avatar
Ciprian Purice
2.539 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger