AcasăNewsUn chinez a incercat sa isi dea foc in piata Tiananmen! FOTO

Un chinez a incercat sa isi dea foc in piata Tiananmen! FOTO

foto: telegraph.co.uk

Un chinez a incercat sa isi dea foc in piata Tiananmen, din centrul Beijingului, unde in iunie 1989 au avut loc manifestatii prodemocratice care au fost reprimate sangeros, au anuntat joi autoritatile, citate de AFP.

foto: telegraph.co.uk

„La 21 octombrie, in jurul orei 11.00, un barbat numit Wang s-a apropiat de Jinshuiqiao (podurile de marmura care conduc la Orasul Interzis, pe partea de nord a pietii Tiananmen, n.red.) si si-a dat foc brusc. Politistii de la fata locului au incercat sa stinga flacarile in cateva secunde”, a declarat intr-un comunicat biroul municipal pentru mentinerea ordinii publice.

Acesta este primul incident de acest tip din ultimii zece ani in piata care simbolizeaza puterea politica a Chinei si a fost cenzurat pe Internet. Potrivit cotidianului Global Times, singurul care a relatat incidentul, aceste este un gest „apolitic”. Cotidianul a adaugat ca protestatarul, in varsta de 42 de ani, este originar din provincia Hubei (centru) si era nemultumit de o decizie judiciara privind un litigiu civil.

foto: telegraph.co.uk

La patru saptamani de la incident, probabil ca autoritatile au fost obligate sa difuzeze aceasta informatie sensibila deoarece o fotografie realizata de un turist a fost publicata de cotidianul britanic Daily Telegraph. „Barbatul a facut acest gest chiar sub ochii mei. A sarit de pe mica bordura care se intinde de-a lungul pistei de biciclete in fata portretului presedintelui Mao”, a declarat Alan Brown pentru cotidianul britanic. „El a spus ceva foarte repede si un politist din apropiere a inceput sa se agite brusc, dar barbatul a scos o bricheta si si-a dat foc”.

Dupa ce a fost spitalizat, Wang s-a recuperat si in prezent este in stare buna de sanatate, afirma Global Times.

Mii de persoane au murit in reprimarea miscarii prodemocratice din 1989 in piata Tiananmen, cand Partidul Comunist a trimis tancurile armatei sa puna capat a sapte saptamani de manifestatii calificate de regim drept „revolta contrarevolutionara”. Importante forte de securitate stationeaza permanent de atunci in aceasta imensa piata unde se afla, de asemenea, intrarea in Orasul Interzis, Mausoleul lui Mao si Palatul Poporului.

La 23 ianuarie 2001, piata Tiananmen a fost teatrul unei autoincendieri colective a unor persoane prezentate ca adepti ai miscarii spirituale Falungong. Conducerea Falungong a acuzat Beijingul ca a orchestrat acest eveniment pentru a discredita miscarea.

 

author avatar
Ciprian Purice
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger