AcasăNewsUn artist rus a incendiat Banca Frantei

Un artist rus a incendiat Banca Frantei

Piotr Pavlenski acuza bancile ca au tradat spiritul revolutionar al francezilor

Piotr Pavlenski, cunoscut pentru angajamentul sau contra lui Vladimir Putin, a devenit celebru pentru modurile sale de protest radical, care includ si automutilari.

Piotr Pavlenski acuza bancile ca au tradat spiritul revolutionar al francezilor

Refugiat politic in Franta, Pavlenski a recidivat la Paris, in noaptea de duminica spre luni, incendiind un sediu al Banque de France din Piata Bastiliei. Martorii l-au fotografiat pe Piotr Pavlenski in plin acces de piromanie. Intr-un comunicat, artistul si-a explicat gestul: ”Renasterea Frantei revolutionare va declansa incendiul mondial al revolutiilor”. ”Bancherii au luat locul monarhilor”. ”A incendia Banca Frantei este a face lumina asupra unui adevar pe care autoritatile ne-au fortat sa-l uitam. Poporul a distrus Bastilia ca pe un simbol al despotismului si al puterii. Pe acelasi loc, un nou loc al sclaviei a fost ridicat, banca, care i-a tradat pe revolutionari si care sponsorizeaza Versailles-ul criminal”. Politia l-a arestat pe Pavlenski impreuna cu o alta persoana careia nu i s-a facut publica identitatea. Pompierii au reusit sa stinga din vreme focul, care a afectat intrarea sucursalei Banque de France care a anuntat ca va depune plangere impotriva lui Pavlenski.

Un artist de a dreptul piroman

In 2016, artistul a recurs tot la foc pentru a ataca simbolic sediul FSB din Rusia, incendiind o poarta a cladirii. A fost amendat si a petrecut sapte luni in inchisoare. In iulie 2012, in cadrul unei demonstratii de sustinere a trupei Pussy Riot, si-a cusut buzele iar in 2013 s-a infasurat gol in sarma ghimpata pentru a protesta impotriva ”arsenalului de legi represive” votate in Rusia. In 2014 si-a taiat un lob al urechii pentru a protesta de data aceasta contra ”folosirii psihiatriei in scopuri politice”.

author avatar
Bogdan Borcea
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger